unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sophiaskolan har fyllt 30

Sophiaskolan i Rörum har nyligen firat 30-årsjubileum. Skolan startade efter att flera verksamma lärare och andra intresserade av Waldorfpedagogik hade en studiecirkel med Karin och Holger Modin.
Sophiaskolan i Rörum firade nyligen 30-årsjubileum.
Sophiaskolan i Rörum firade nyligen 30-årsjubileum.

Karin Modin var den som startade den första Waldorfskolan i Sverige, Kristofferskolan, 1949 och hon flyttade till Simrishamn som pensionär. Under dessa studiecirklar i Waldorfpedagogik 1986 föddes tankarna på att starta en förskola och skola.

– Initiativtagare till Sophiaskolan var Stefan och Eva Breitholtz, som då ägde gården Fridhem i Rörum. Paret startade den första Waldorfförskolan, Fridhems Barnstuga, i januari 1988 och föräldrarna till de barn som skulle börja skolan året därpå bildade Stiftelsen Sophiaskolan, berättar Eva Larsen på Sophiaskolan.

Bakom stiftelsen stod även Lisa och Olof Nyström, Marie-Louise och Manfred Koch, Herje Granberg, Ulf Pyk, Ingmar Rosberg och Ann-Marie Hobert, Elisabeth Zetterholm samt Gunnel Göransson.

Styrelsen ansökte hos kommunen om att starta Simrishamns kommuns första friskola och efter många turer i BUN och kommunstyrelsen fick styrelsen klartecken, men inga bidrag.

– Stefan Breitholtz hade modet att ta sig an arbetet med att bli klasslärare i den första klassen, som huserade i gamla församlingshemmet, nuvarande Crêperiet. Hyran var gratis, men mat och lön betalades av de 10 första familjerna. Lunch skickades med till skolan, förutom på torsdagar, då de fick mat från den närliggande förskolan Fridhem där Lisa Nyström lagade soppa och bakade bröd.

Läsåret 1990-91 växte skolan med 100 procent, det vill säga det blev 20 elever.

Hösten 1990 fick Sophiaskolan flytta in i två klassrum i Rörums stora folkskola. I de övriga klassrummen hade olika konstnärer sina ateljéer.

Sophiaskolan är idag en F-9 skola med cirka 220 elever.

Läs mer

Blir Mandelmanns årets livsstilsprogram?

Rörum

Blir Mandelmanns årets livsstilsprogram?

Mandelmanns kan bli årets livsstilsprogram när Kristallengalan hålls den 27 augusti. Gustav och Marie Mandelmann har redan tre kristaller hemma i Rörum. 2017 utsågs de till årets TV-personlighet, korades till årets livsstilsprogram och årets program.

Konsert och modevisning

Östra Hoby

Konsert och modevisning

Missade du konserten med musikalartisten Anna-Hanna Rosengren och pianisten och sångaren Emil Fredberg när de gästade Folkhemmet i Östra Hoby i juli? Då finns en ny chans onsdagen den 26 augusti klockan 18.30. Anmälan sker till annahannarosengren@gmail.com. Dagen efter klockan 18 ordnar Susanne Rosengren på Krizi höstmodevisning i lokalen.

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Dags för Litteraturrundan

Kultur

Dags för Litteraturrundan

Egentligen skulle Litteraturrundan ha ägt rum i maj, men fick flyttas på grund av Coronapandemin. Nu är det i alla fall dags. Den 5 och 6 september samlas åter författare, förlag och litteratursällskap runt om i Skåne - och Blekinge som i år inkluderats i evenemanget.

Kreativitet under Corona

Simrishamn

Kreativitet under Corona

Bagaren och konditorn i Simrishamn har som många andra kaféer känt av vikande försäljning i spåren av Corona. Men nu testar ägarna Karin och Paul Ludorowski ett nytt koncept som man hoppas ska bli uppskattat: pizza på fredagar.

Vernissage för brobygge

Förskola

Vernissage för brobygge

En modell av ”Vide broa” byggd av mjölkkartonger och stor skaparlust, av barnen på förskolan Backstugan, ställs just nu ut på Österlens museum i Simrishamn.