1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sophiaskolan har fyllt 30

Sophiaskolan i Rörum har nyligen firat 30-årsjubileum. Skolan startade efter att flera verksamma lärare och andra intresserade av Waldorfpedagogik hade en studiecirkel med Karin och Holger Modin.
Sophiaskolan i Rörum firade nyligen 30-årsjubileum.

Karin Modin var den som startade den första Waldorfskolan i Sverige, Kristofferskolan, 1949 och hon flyttade till Simrishamn som pensionär. Under dessa studiecirklar i Waldorfpedagogik 1986 föddes tankarna på att starta en förskola och skola.

– Initiativtagare till Sophiaskolan var Stefan och Eva Breitholtz, som då ägde gården Fridhem i Rörum. Paret startade den första Waldorfförskolan, Fridhems Barnstuga, i januari 1988 och föräldrarna till de barn som skulle börja skolan året därpå bildade Stiftelsen Sophiaskolan, berättar Eva Larsen på Sophiaskolan.

Bakom stiftelsen stod även Lisa och Olof Nyström, Marie-Louise och Manfred Koch, Herje Granberg, Ulf Pyk, Ingmar Rosberg och Ann-Marie Hobert, Elisabeth Zetterholm samt Gunnel Göransson.

Styrelsen ansökte hos kommunen om att starta Simrishamns kommuns första friskola och efter många turer i BUN och kommunstyrelsen fick styrelsen klartecken, men inga bidrag.

– Stefan Breitholtz hade modet att ta sig an arbetet med att bli klasslärare i den första klassen, som huserade i gamla församlingshemmet, nuvarande Crêperiet. Hyran var gratis, men mat och lön betalades av de 10 första familjerna. Lunch skickades med till skolan, förutom på torsdagar, då de fick mat från den närliggande förskolan Fridhem där Lisa Nyström lagade soppa och bakade bröd.

Läsåret 1990-91 växte skolan med 100 procent, det vill säga det blev 20 elever.

Hösten 1990 fick Sophiaskolan flytta in i två klassrum i Rörums stora folkskola. I de övriga klassrummen hade olika konstnärer sina ateljéer.

Sophiaskolan är idag en F-9 skola med cirka 220 elever.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.