1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stanna, titta, och vinka

Förra veckan fick barnen i förskoleklassen, årskurs ett och årskurs två på Tryde friskola provsitta en bärgningsbil och lära sig vad som är viktigt att tänka på i mötet med fordon i trafiken.
Magnus Hansson från Österlens Lastvagns AB vinkar tillsammans med barnen till klasskompisarna som sitter i bärgningsbilens förarhytt tillsammans med Linda Torstensson från Sydlarm.
Foto: Hannah Andersson

Det var Österlens Lastvagns AB som tog initiativet till trafiksäkerhetsdagen.

– Jag fick tipset om utbildningsmaterialet av en kollega i Varberg och tog kontakt med Tryde friskola för att höra om de var intresserade av ett besök, berättar Christer Nilsson från Österlens Lastvagns AB.

– Vi tyckte att det var ett jättetrevligt initiativ, som dessutom sammanföll väldigt bra med trafiktemat som vi har med årskurs ett just nu, berättar Lotta Mårtensson, klasslärare i ettan.

Sagt och gjort, förra tisdagen rullade Linda Torstensson från Sydlarm in med sin bärgningsbil på skolan.

– Vi frågade Linda om hon kunde tänka sig att delta eftersom det kan vara kul för barnen att se att det inte bara är killar som jobbar med stora fordon som last- och bärgningsbilar, säger Christer.

– Barnen har varit väldigt intresserade och tagit till sig budskapet jättebra, berättar Linda en bit in på förmiddagen.

Christer Nilsson från Österlens Lastvagns AB tog initiativet till trafiksäkerhetsdagen.
Foto: Hannah Andersson

Strax innan det har blivit dags att ta lunchpaus får eleverna i årskurs ett svara på frågan: vad har ni lärt er idag?

– Att alltid stanna, titta och vinka till chauffören, säger Harry Norberg. Det är viktigt för annars kanske man blir påkörd, fortsätter Ronja Nordin. Det var kul att provsitta bärgningsbilen, man kunde inte se de som stod för nära framför, konstaterar Linnea Larsson.

– Barnen är vår framtid. Det är oerhört viktigt att de lär sig vad de ska tänka på när de möter fordon i trafiken. Även om det finns inbyggda säkerhetssystem i dagens lastbilar så sker det tyvärr olyckor, säger Christer. Nyfikenheten har varit stor och vi har fått ett fantastiskt gensvar av barnen, så det här gör vi gärna om!

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.