GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor glädje över segern i Sladdjakten

När Österlens Kommunala Renhållnings AB (ÖKRAB) utmanade mellanstadieelever att samla in så mycket elavfall som möjligt fick de in nästan ett halvt ton till återvinning. Nu får klasserna sin belöning.
Publicerad 17 maj 2018
En glad vinnarklass i ÖKRAB:s tävling Sladdjakten. 141 kilo insamlat elavfall har gett klass 5 på Piratenskolan i Kivik 10 000 kronor till klasskassan. Ett besök på Sysavs anläggning i Malmö ingår också i priset.
En glad vinnarklass i ÖKRAB:s tävling Sladdjakten. 141 kilo insamlat elavfall har gett klass 5 på Piratenskolan i Kivik 10 000 kronor till klasskassan. Ett besök på Sysavs anläggning i Malmö ingår också i priset.

I vintras bjöd ÖKRAB in mellanstadieklasser i Tomelilla och Simrishamns kommuner att delta i tävlingen Sladdjakten och lockade med ett förstapris på hela 10 000 kronor till klasskassan.

Fem klasser antog utmaningen att samla in så mycket elavfall som möjligt till återvinning, exempelvis mobilladdare, hörlurar, kablar, småbatterier, rakapparater och mobiltelefoner.

Överlägsna segrare blev de 18 eleverna i klass 5 på Piratenskolan i Kivik, som tillsammans samlade in hela 141 kilo. Att det fanns så mycket i gömmorna där hemma förvånade eleverna. Men de hade faktiskt ytterligare ett ess i rockärmen.

– Vi vände oss också till dem som jobbar med elektronik, exempelvis min morfar, säger Anton Nordström.

Pengarna ska gå till en klassresa. Exakt var är ännu inte bestämt. Men när ÖKRAB:s ordförande Siv Bildtsén (mp) besöker Piratenskolan för att gratulera eleverna och överräcka ett diplom, nämner de Göteborg som ett möjligt resmål.

Klirr i klasskassan i all ära, men barnen har också fått ett vidare perspektiv på återvinningsfrågan och tänker fortsätta samla in material även när det inte gynnar plånboken.

– Det är ju bra för miljön också, konstaterar Frida Lundberg.

Det är precis den insikten som ÖKRAB vill uppnå. Därför återkommer Sladdjakten nästa år, med en förhoppning om att fler mellanstadieklasser ska delta.

– Vi vill att barnen ska lära sig om avfallshantering. I just den här åldern är de intresserade av det. Därför känns det värt att satsa på det, säger Siv Bildtsén.

Årets kampanj resulterade i 453 kilo insamlat elavfall och alla klasser som deltog får en belöning för sin insats. Klass 6 på Sophiaskolan i Rörum (100 kilo), klass 4 på Brösarps skola (94 kilo), klass 4B på Fredsdalsskolan i Simrishamn (88 kilo) och klass 5 på Borrby skola (30 kilo) får tusen kronor var i tröstpris.

Insamlingen har varit ett viktigt steg mot målet i Simrishamns och Tomelillas renhållningsförordning, att det om bara två år inte ska finnas något farligt avfall alls i restavfallet.

En analys av restavfallet i Sysavs 14 ägarkommuner, där Simrishamn och Tomelilla ingår, har visat att det innehåller cirka 500 ton farligt avfall varje år och att en stor del av detta är just elavfall.

Under diplomutdelningen lovar ÖKRAB:s ordförande Siv Bildtsén att Sladdjakten återkommer nästa år. Då tänker årets vinnarklass ställa upp igen.
Under diplomutdelningen lovar ÖKRAB:s ordförande Siv Bildtsén att Sladdjakten återkommer nästa år. Då tänker årets vinnarklass ställa upp igen.
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.