unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stora artister ställer upp till stöd för Skillinge teater

När bygdens teater får kraftigt minskade kulturbidrag rycker prominenta musiker ut för att hjälpa till. Både Nisse Landgren och Loa Falkman uppträder på stödgalan för Skillinge teater i maj.
Skillinge teater har fått sina regionala bidrag sänkta med 43 procent, vilket på sikt hotar verksamheten. Den 25 maj blir det en gala med efterföljande dansfest till stöd för teatern.
Skillinge teater har fått sina regionala bidrag sänkta med 43 procent, vilket på sikt hotar verksamheten. Den 25 maj blir det en gala med efterföljande dansfest till stöd för teatern.
Foto: Johan Bentzel

Region Skånes mångmiljonbesparingar har blivit ett dråpslag mot den fria scenkonsten i Skåne, och då framför allt i den östra delen i Skåne, som redan var åsidosatt.

Skillinge teater går i år miste om 300 000 kronor i regionala bidrag, vilket motsvarar cirka 43 procent av teaterns budget.

Kvar är ett verksamhetsbidrag på 398 000 kronor. Men det kan jämföras med en motsvarande verksamhet i västra Skåne med ett lika stort utbud och en lika stor publik. Där ligger verksamhetsbidraget på 2,5 miljoner kronor.

– Vi kände inte själva till den extremt ojämlika fördelningen mellan östra och västra Skåne förrän vi började titta på det ordentligt. Östra Skåne har bara 0,4 procent av bidragspotten, och med östra Skåne menar jag i princip allt utanför Helsingborg, Lund och Malmö, säger Karin Johansson-Mex, som driver Skillinge teater tillsammans med Nils Peder Holm.

När den kände trombonisten och bandledaren Nisse Landgren, som själv är Skillingebo, hörde talas om de sänkta bidragen, tog han initiativ till en stödgala, där både han själv och andra artister uppträder kostnadsfritt till förmån för teatern.

Loa Falkman och Nisse Landgren är dragplåster vid stödgalan. Det är också den senare som har tagit initiativ till arrangemanget.
Loa Falkman och Nisse Landgren är dragplåster vid stödgalan. Det är också den senare som har tagit initiativ till arrangemanget.
Foto: Mark Hanlon

Programmet är inte helt spikat än. Men bland dem som har tackat ja finns bland andra operasångaren Loa Falkman, också känd som Ica-Stig.

Den 25 maj är det dags.

– Det här har gjort oss jätteglada. Det är fantastiskt. Man förstår att folk verkligen vill att teatern ska överleva. Efter konserten blir det som en stor fest och då kommer det hit ett band som kör massor av dansmusik. Det kommer att bli underbart, säger Karin Johansson-Mex.

Skillinge teater satsar även i år på ett varierat och späckat program men har ändå fått skruva ner ambitionerna en aning. Teatern har bland annat lagt ner sommarens stora produktion.

Det blir dock en stor och visuell barnteaterföreställning, som bygger på sensorbaserad teknik, eftersom teatern förra året fick ett ganska stort bidrag för digitaliserad scenkonst.

– Vi kommer att klara det här året och säkerligen även nästa. Men om Region Skåne fortsätter med den här enorma orättvisa fördelningen mellan öst och väst kommer de till slut att strypa oss, säger Karin Johansson-Mex.

Det budskapet framförde hon och Nils Peder Holm till Region Skånes kulturpresidium, kulturcheferna i Region Skåne och Simrishamn samt Simrishamns kulturnämnds ordförande vid ett möte i slutet av februari.

– Jag tror inte att de riktigt har förstått konsekvenserna av det de har beslutat, att det slår så hårt mot oss i östra Skåne. Nu ligger avgörandet i deras händer, säger Karin Johansson-Mex.

Biljetterna till stödgalan släpps runt den första april.

Dessförinnan säljer teatern också särskilda sponsringsbiljetter via de olika företagarföreningarna, berättar Karin Johansson-Mex.

– Jättemånga företag vill visa sitt stöd för teatern. Så de har första tjing på att köpa biljetter. Men då kostar också de biljetterna ganska mycket. De ordinarie biljetterna har ett lägre pris.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.