1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stora artister ställer upp till stöd för Skillinge teater

När bygdens teater får kraftigt minskade kulturbidrag rycker prominenta musiker ut för att hjälpa till. Både Nisse Landgren och Loa Falkman uppträder på stödgalan för Skillinge teater i maj.
Skillinge teater har fått sina regionala bidrag sänkta med 43 procent, vilket på sikt hotar verksamheten. Den 25 maj blir det en gala med efterföljande dansfest till stöd för teatern.
Foto: Johan Bentzel

Region Skånes mångmiljonbesparingar har blivit ett dråpslag mot den fria scenkonsten i Skåne, och då framför allt i den östra delen i Skåne, som redan var åsidosatt.

Skillinge teater går i år miste om 300 000 kronor i regionala bidrag, vilket motsvarar cirka 43 procent av teaterns budget.

Kvar är ett verksamhetsbidrag på 398 000 kronor. Men det kan jämföras med en motsvarande verksamhet i västra Skåne med ett lika stort utbud och en lika stor publik. Där ligger verksamhetsbidraget på 2,5 miljoner kronor.

– Vi kände inte själva till den extremt ojämlika fördelningen mellan östra och västra Skåne förrän vi började titta på det ordentligt. Östra Skåne har bara 0,4 procent av bidragspotten, och med östra Skåne menar jag i princip allt utanför Helsingborg, Lund och Malmö, säger Karin Johansson-Mex, som driver Skillinge teater tillsammans med Nils Peder Holm.

När den kände trombonisten och bandledaren Nisse Landgren, som själv är Skillingebo, hörde talas om de sänkta bidragen, tog han initiativ till en stödgala, där både han själv och andra artister uppträder kostnadsfritt till förmån för teatern.

Loa Falkman och Nisse Landgren är dragplåster vid stödgalan. Det är också den senare som har tagit initiativ till arrangemanget.
Foto: Mark Hanlon

Programmet är inte helt spikat än. Men bland dem som har tackat ja finns bland andra operasångaren Loa Falkman, också känd som Ica-Stig.

Den 25 maj är det dags.

– Det här har gjort oss jätteglada. Det är fantastiskt. Man förstår att folk verkligen vill att teatern ska överleva. Efter konserten blir det som en stor fest och då kommer det hit ett band som kör massor av dansmusik. Det kommer att bli underbart, säger Karin Johansson-Mex.

Skillinge teater satsar även i år på ett varierat och späckat program men har ändå fått skruva ner ambitionerna en aning. Teatern har bland annat lagt ner sommarens stora produktion.

Det blir dock en stor och visuell barnteaterföreställning, som bygger på sensorbaserad teknik, eftersom teatern förra året fick ett ganska stort bidrag för digitaliserad scenkonst.

– Vi kommer att klara det här året och säkerligen även nästa. Men om Region Skåne fortsätter med den här enorma orättvisa fördelningen mellan öst och väst kommer de till slut att strypa oss, säger Karin Johansson-Mex.

Det budskapet framförde hon och Nils Peder Holm till Region Skånes kulturpresidium, kulturcheferna i Region Skåne och Simrishamn samt Simrishamns kulturnämnds ordförande vid ett möte i slutet av februari.

– Jag tror inte att de riktigt har förstått konsekvenserna av det de har beslutat, att det slår så hårt mot oss i östra Skåne. Nu ligger avgörandet i deras händer, säger Karin Johansson-Mex.

Biljetterna till stödgalan släpps runt den första april.

Dessförinnan säljer teatern också särskilda sponsringsbiljetter via de olika företagarföreningarna, berättar Karin Johansson-Mex.

– Jättemånga företag vill visa sitt stöd för teatern. Så de har första tjing på att köpa biljetter. Men då kostar också de biljetterna ganska mycket. De ordinarie biljetterna har ett lägre pris.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Stenshuvud

Bland troll, pysslingar och jättar

Kiviks Museum guidar kring Stenshuvuds kulturhistoria och mytologi fredagen den 10 juli. Start utanför Naturum klockan 13.00. För både vuxna och barn från 7 år. Plats måste bokas i kontakt med museet. Vandringen sker på egen risk, även om guiden förmedlar tips om hur man skyddar sig från trolldom.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.