1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Teater

Storsatsning på sensorbaserat scenkonstverk

Den 26 oktober är det premiär för ett helt nytt scenkonstverk för barn på Skillinge teater. ”Det glömdas trädgård” är ett interaktivt vandringsäventyr i en fantasivärld där sensorer, ljud och visuella inslag bidrar till en unik upplevelse.
– Föreställningen ”Det glömdas trädgård” vänder sig till barn 8-12 år, men är en upplevelse för hela familjen, säger Karin Johansson-Mex om det nya scenkonstverket på Skillinge teater.

Som spelplats för föreställningen har hela Studioscenens hus byggts om och med föreställningen öppnar teatern dörrarna på vid gavel för den digitaliserade scenkonsten.

– Vi fick projektmedel för att göra digitaliserad scenkonst från Region Skåne redan för två år sedan. Då hann vi inte få ihop det, men nu öppnade sig en möjlighet, säger Karin Johansson-Mex, som tillsammans med Nils-Peder Holm har arbetat fram stommen i föreställningen.

– Vi arbetar alltid kollaborativt och handlingen har successivt mejslats fram tillsammans med Ragna Wei, regissör, Boel Larsson skådespelare och Ilkka Häikiö, ansvarig för ljus och video, berättar Karin.

Det som väntar barnen är ett visuellt spännande vandringsäventyr i en platsbyggd labyrint. Från rum till rum vindlar sig föreställningen fram och sätter barnen och besökarna i absolut centrum för verket.

I ”Det glömdas trädgård” möter barnen en entreprenör som är i behov en magisk energisubstans för sin revolutionerande uppfinning. I jakt på substansen färdas barnen allt längre in i en underjord där växtligheten sedan länge dött. Längst in träffar de den mystiska trädgårdsmästaren som förklarar varför substansen inte får falla i entreprenörens händer.

– Föreställningen handlar ytterst om betydelsen av omtanke och vikten av den altruistiska hjälp som vi ger varandra. Barnen måste hjälpa varandra för att komma vidare i äventyret, det är själva poängen, berättar Karin.

”Det glömdas trädgård” spelas två gånger per dag under helger i november och december samt vid tillfällen fram till och med juli nästa år.

Regissören Ragna Wei har lång erfarenhet av deltagande och upplevelsebaserad scenkonst. Nils-Peder Holm och Boel Larsson spelar entreprenören och trädgårdsmästaren.
För att lyckas ta sig runt labyrinten måste barnen våga ge och be om hjälp att hitta vägen fram.
Med hjälp av sensorer och visuella effekter skapas en unik upplevelse.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.