GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stridbar advokat kämpar vidare med pennan

Livet som advokat är sedan länge över. Nu börjar en ny tid som författare. Men Annika Andebarks mission är alltjämt densamma: att ge upprättelse åt oskyldigt anklagade. I vår romandebuterar hon med ”Oväsen i Älvdalen” om de svenska häxprocesserna.
Annika Andebark har skrivit i hela sitt liv, nu mer än någonsin. Det är inte ovanligt att hon sitter på kaféer med datorn uppslagen och en av sina otaliga anteckningsböcker nära till hands. Språkintresset och drivkraften att skriva har slutligen lett till vårens romandebut.
Annika Andebark har skrivit i hela sitt liv, nu mer än någonsin. Det är inte ovanligt att hon sitter på kaféer med datorn uppslagen och en av sina otaliga anteckningsböcker nära till hands. Språkintresset och drivkraften att skriva har slutligen lett till vårens romandebut.
Foto: Johan Bentzel

Annika Andebark har skrivit i hela sitt liv och, likt många andra, närt en dröm om att bli författare. En dröm som hon länge avfärdade som ouppnåelig.

Men efter att ha kryssat sig fram längs livets ömsom snirkliga, ömsom snåriga vägar har hon till slut nått fram till målet. Hennes romandebut ”Oväsen i Älvdalen” ges ut på Hoi Förlag den 21 mars.

Den utspelar sig 1668 och 1669 och är startskottet för en planerad svit om sju böcker, som alla kretsar kring de svenska häxprocesserna, då hundratals kvinnor avrättades och sannolikt ännu fler anklagades för häxeri.

– Det är väldigt märkligt att domarna mot de här oskyldigt dömda kvinnorna aldrig har upphävts. De gäller ju fortfarande, vilket är en fortsatt kränkning. Så boken är mitt bidrag till en upprättelse.

Under gymnasietiden i Ystad blev Annika Andebark avrådd från att läsa juridik. ”Du kommer att förstöra ditt språk”, varnade svenskläraren Bertil Hansson, som tyckte att hon borde läsa historia i stället.

Men hon trotsade hans råd och blev så småningom advokat med egen verksamhet i Hammenhög, där hon också har bott i omgångar, både som barn och vuxen.

Den delen av livet tog tvärt slut för sex år sedan, då hon hamnade i en djup utmattningsdepression, som förändrade hennes liv i grunden.

– Det har varit en resa på många plan. Jag har ändrat hela mitt sätt att leva. Jag har ett friare förhållningssätt till livet och har varit tvungen att lämna det här med höga krav bakom mig. I juristbranschen är det väldigt mycket yta. Det handlar mycket om att visa upp en fasad. Det har jag jobbat med att skala av.

"Jag hade aldrig kunnat skriva den här boken om jag inte hade haft juridiken i bakgrunden."

Under advokattiden hade Annika Andebark så smått börjat ta upp det fria skrivandet igen, först som krönikör i Österlenmagasinet, senare som bloggare. Redan 2012 skrev hon ett synopsis till en berättelse om en skilsmässa, där hon blandade fiktion med fakta.

När hon slutligen hade lämnat juridiken bakom sig, blommade författaren inom henne upp på allvar. Samtidigt tog hon avstamp i sin tidigare yrkesbakgrund. Hennes ursprungliga idé handlade inte enbart om det förmoderna Sverige, utan också om vår samtid.

– Jag hade en tanke om att jämföra barnförhör, för jag hade reagerat på att jag hade haft några ärenden där barnen vändes mot föräldrarna. Jag såg starka paralleller i det.

Men efter hand som hon fortsatte med sina efterforskningar växte materialet om häxprocesserna och snart insåg hon att det var dem hon ville fokusera på. Det blev till slut tolv korta berättelser avsedda för en novellsamling. Det ifrågasattes av skrivkursledaren Mats Söderlund, som tyckte att hon slösade bort sitt material.

– Så innan jag hade lämnat skrivkursen i Ystad hade jag i stället synopsis till sju böcker, säger Annika Andebark.

I samband med boksläppet ägnar hon ett par veckor åt marknadsföring och framträdanden, framför allt i Älvdalen och Stockholm.

Men till sommaren kommer hon även till Ystad och Österlen för att kombinera två av sina största intressen: cykling och litteratur. Avsikten är att cykla mellan olika trädgårdar och i samband med det också stanna till för bokrelaterade aktiviteter.

– Det blev väldigt abrupt när jag lämnade Hammenhög. Under den här resan hoppas jag träffa människor som jag inte har sett på flera år. Tanken är att samtidigt göra en blogg om Österlen, för jag älskar den här platsen.

I slutändan går det att konstatera att Annika Andebark trots allt tog sin forna svensklärares råd: struntade i juridiken för att fokusera på historia och skrivande. Det krävdes bara en lång omväg.

– Men jag hade aldrig kunnat skriva den här boken om jag inte hade haft juridiken i bakgrunden.

Akademibokhandeln har fattat tycke för ”Oväsen i Älvdalen” och kommer att köpa in den till butiker i hela landet.
Akademibokhandeln har fattat tycke för ”Oväsen i Älvdalen” och kommer att köpa in den till butiker i hela landet.