1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Studieflit premierades med stipendier

Vädret speglade alls inte stämningen på Ystad Gymnasium Parkskolan förra tisdagen, för trots att ett ihärdigt regn föll utanför verkstadsportarna var det en solskensdag för många av eleverna på fordon- och transportlinjen. Tjugotre av dem gick hem med ett körkortstipendium i sin hand och åtta lyckliga med ett inramat bevis på att de är Q-elever.
För tjugonde gången samlades elever, lärare och branschföreträdare förra veckan för högtidlig utdelning av körkortsstipendier på fordon- och transportlinjen Parkskolan Ystad Gymnasium. Sedan 2015 premieras också så kallade Q-elever, i år nådde åtta elever upp till kraven. Mattias Ahlgren var en av dem.
Foto: Hannah Andersson

Christer Nilsson är reservdelschef på Österlens Lastvagns AB men även programrådsordförande. Tillsammans med Jörgen Kron, servicemarknadschef på Michelsens Bil, representerade han branschen vid stipendieutdelningen och kan intyga hur betydelsefullt samarbetet med skolan är.

– Det är oerhört viktigt för oss att få göra det här tillsammans med skolan. Supporten som vi ger eleverna under deras skolgång får vi tillbaka i form av ungdomar som är långt komna i sin utbildning och lättare för oss att anställa, säger Christer.

– Duktiga mekaniker är en bristvara, säger Jörgen. Kan vi genom samarbete med skolan väcka intresse för branschen får vi ambitiösa och duktiga medarbetare tillbaka.

– Även om vi ser en långsam förbättring så är det fortfarande en utmaning att hitta bra medarbetare till fordonsbranschen, många yrkesroller behöver fortfarande förstärkas och det kommer att ta tid innan vi är helt ikapp, konstaterar Christer.

Körkortsstipendiet som eleverna i årskurs två har chans att få är en morot. En ännu saftigare sådan är möjligheten att utses till Q-elev. Q-eleverna tilldelas ett fadderföretag som inte bara tillhandahåller APL-plats, utan även betalt feriearbete och erbjuder eleven att medverka vid utbildningar. Q-eleverna ges även möjlighet till AC-certifiering.

– Det finns många mervärden i det kvalitetsutvecklande samarbetet. Q-eleverna slutar skolan mycket mer redo för yrkeslivet inom branschen, framhåller Christer.

Mattias Ahlgren var en av eleverna i årskurs två som utsågs till Q-elev.

– Det betyder mycket! Framförallt chansen att komma ut och lära sig ännu mer. Det ska bli väldigt kul att få lov att fortsätta utvecklas inom yrket, säger Mattias.

Tjugotre elever mottog förra tisdagen varsitt körkortsstipendium som omfattar inskrivning, tio körlektioner, landsvägskörning, halkbana, samt uppkörning vid ett tillfälle.
Foto: Hannah Andersson

Årets körkortsstipendiater: Wilma Nilsson, Mohamad Sultani, Maximilian Silvborg, Mattias Ahlgren, Emil Carle, Lennart Dalbom, Olle Gellström, Alexander Jeppsson, Jonathan Larsson, Axel Lindblad, Gabriel Måneng, Kevin Mårtensson, Obada Al Hajji, Oscar Andersson, Amil Fazlagic, Albin Härstedt, Joakim Johansson, Herman Kvist, Filip Nilsson, Emil Nilsson Klang, Filip Pedersen, Majid Rahimi och Oskar Åkesson.

Årets Q-lever: Alexander Jeppsson, Axel Lindblad, Emil Nilsson Klang, Filip Nilsson, Filip Pedersen, Herman Kvist, Kevin Mårtensson och Mattias Ahlgren.