1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Succé för hundklubbens seniorpromenader

I somras var det premiär för Ystads brukshundklubbs seniorpromenader och intresset var stort från start. Hela hösten har promenadgänget träffats och initiativet fortsätter i vår.
Delar av det glada promenadgänget som träffas varje måndag på brukshundklubben i Sandskogen, Ystad.
Foto: Hannah Andersson

ÖM besökte premiären för seniorpromenaderna (vilket du kunde läsa om i numret som gavs ut den 4 juli) sista veckan i juni förra året. Förra måndagen besökte vi brukshundklubben igen.

Idén är lika enkel som genial. Ystads brukshundklubb bjuder in alla promenadsugna seniorer, med eller utan hund, att mötas vid klubbstugan måndagar klockan 9.30. Därefter ger de sig ut på promenad längs skogsstigarna i Sandskogen tillsammans.

Intresset är stort, promenaderna lockar mellan 30-40 deltagare varje måndag, oavsett väder.

– Men det vet du väl, att det alltid är fint väder på måndagar? Det har bara regnat vid ett tillfälle! säger Astrid Olsson, en av deltagarna som slagit sig ner i klubbstugan efter avslutad promenad.

Lika viktig som promenaden är nämligen den gemensamma fikan efteråt.

– Den sociala vinsten med det här initiativet är så stor, säger Christina Lorang, hjälpledare. Både för hundar och folk! Jag har träffat så många trevliga människor på promenaderna och även hundarna får social träning. Dessutom har det väckt ett intresse hos deltagarna att göra andra saker med sina hundar.

Vilket Elisabeth Krumlinde bekräftar.

– Jag har bara missat en eller två promenader, berättar Elisabeth. Och vi är ett gäng, som har träffats på promenaderna, som nu även ses på torsdagar för att träna rallylydnad tillsammans.

Börje Nilsson och Karin Cebrenius är två av ledarna som vi hittar i klubbstugans kök, där de dukar fram fika åt deltagarna.

– Det är väldigt roligt att promenaderna har blivit så populära, konstaterar Karin. Det är ju ett så bra sätt att komma ut på en längre promenad tillsammans med sin hund i alla fall en gång i veckan. En del vågar inte ge sig ut själva i skogen och för någon annan är det en social aktivitet som bryter ensamheten.

– Många av deltagarna är återkommande och det värmer när de berättar att ”både jag och vovven längtar efter måndagspromenaden”, säger Börje.

Promenaderna anpassas efter deltagarna.

– Vi brukar dela upp oss i tre olika grupper som promenerar olika långt och i olika tempo.

Efter vandringen väntar som sagt fika i klubbstugan för de som vill.

– Under fikastunden brukat vi lyfta något aktuellt ämne som rör hundägarskapet och vid några tillfällen har vi bjudit in gäster som gett miniföreläsningar.

Promenaderna fortsätter under våren.

– I början fick vi bidrag för aktiviteten. Det är sedan länge slut, men det var ingen tvekan om att vi skulle fortsätta!

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.