Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Succé för hundklubbens seniorpromenader

I somras var det premiär för Ystads brukshundklubbs seniorpromenader och intresset var stort från start. Hela hösten har promenadgänget träffats och initiativet fortsätter i vår.
Delar av det glada promenadgänget som träffas varje måndag på brukshundklubben i Sandskogen, Ystad.
Delar av det glada promenadgänget som träffas varje måndag på brukshundklubben i Sandskogen, Ystad.
Foto: Hannah Andersson

ÖM besökte premiären för seniorpromenaderna (vilket du kunde läsa om i numret som gavs ut den 4 juli) sista veckan i juni förra året. Förra måndagen besökte vi brukshundklubben igen.

Idén är lika enkel som genial. Ystads brukshundklubb bjuder in alla promenadsugna seniorer, med eller utan hund, att mötas vid klubbstugan måndagar klockan 9.30. Därefter ger de sig ut på promenad längs skogsstigarna i Sandskogen tillsammans.

Intresset är stort, promenaderna lockar mellan 30-40 deltagare varje måndag, oavsett väder.

– Men det vet du väl, att det alltid är fint väder på måndagar? Det har bara regnat vid ett tillfälle! säger Astrid Olsson, en av deltagarna som slagit sig ner i klubbstugan efter avslutad promenad.

Lika viktig som promenaden är nämligen den gemensamma fikan efteråt.

– Den sociala vinsten med det här initiativet är så stor, säger Christina Lorang, hjälpledare. Både för hundar och folk! Jag har träffat så många trevliga människor på promenaderna och även hundarna får social träning. Dessutom har det väckt ett intresse hos deltagarna att göra andra saker med sina hundar.

Vilket Elisabeth Krumlinde bekräftar.

– Jag har bara missat en eller två promenader, berättar Elisabeth. Och vi är ett gäng, som har träffats på promenaderna, som nu även ses på torsdagar för att träna rallylydnad tillsammans.

Börje Nilsson och Karin Cebrenius är två av ledarna som vi hittar i klubbstugans kök, där de dukar fram fika åt deltagarna.

– Det är väldigt roligt att promenaderna har blivit så populära, konstaterar Karin. Det är ju ett så bra sätt att komma ut på en längre promenad tillsammans med sin hund i alla fall en gång i veckan. En del vågar inte ge sig ut själva i skogen och för någon annan är det en social aktivitet som bryter ensamheten.

– Många av deltagarna är återkommande och det värmer när de berättar att ”både jag och vovven längtar efter måndagspromenaden”, säger Börje.

Promenaderna anpassas efter deltagarna.

– Vi brukar dela upp oss i tre olika grupper som promenerar olika långt och i olika tempo.

Efter vandringen väntar som sagt fika i klubbstugan för de som vill.

– Under fikastunden brukat vi lyfta något aktuellt ämne som rör hundägarskapet och vid några tillfällen har vi bjudit in gäster som gett miniföreläsningar.

Promenaderna fortsätter under våren.

– I början fick vi bidrag för aktiviteten. Det är sedan länge slut, men det var ingen tvekan om att vi skulle fortsätta!