1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Succé för hundklubbens seniorpromenader

I somras var det premiär för Ystads brukshundklubbs seniorpromenader och intresset var stort från start. Hela hösten har promenadgänget träffats och initiativet fortsätter i vår.
Delar av det glada promenadgänget som träffas varje måndag på brukshundklubben i Sandskogen, Ystad.
Foto: Hannah Andersson

ÖM besökte premiären för seniorpromenaderna (vilket du kunde läsa om i numret som gavs ut den 4 juli) sista veckan i juni förra året. Förra måndagen besökte vi brukshundklubben igen.

Idén är lika enkel som genial. Ystads brukshundklubb bjuder in alla promenadsugna seniorer, med eller utan hund, att mötas vid klubbstugan måndagar klockan 9.30. Därefter ger de sig ut på promenad längs skogsstigarna i Sandskogen tillsammans.

Intresset är stort, promenaderna lockar mellan 30-40 deltagare varje måndag, oavsett väder.

– Men det vet du väl, att det alltid är fint väder på måndagar? Det har bara regnat vid ett tillfälle! säger Astrid Olsson, en av deltagarna som slagit sig ner i klubbstugan efter avslutad promenad.

Lika viktig som promenaden är nämligen den gemensamma fikan efteråt.

– Den sociala vinsten med det här initiativet är så stor, säger Christina Lorang, hjälpledare. Både för hundar och folk! Jag har träffat så många trevliga människor på promenaderna och även hundarna får social träning. Dessutom har det väckt ett intresse hos deltagarna att göra andra saker med sina hundar.

Vilket Elisabeth Krumlinde bekräftar.

– Jag har bara missat en eller två promenader, berättar Elisabeth. Och vi är ett gäng, som har träffats på promenaderna, som nu även ses på torsdagar för att träna rallylydnad tillsammans.

Börje Nilsson och Karin Cebrenius är två av ledarna som vi hittar i klubbstugans kök, där de dukar fram fika åt deltagarna.

– Det är väldigt roligt att promenaderna har blivit så populära, konstaterar Karin. Det är ju ett så bra sätt att komma ut på en längre promenad tillsammans med sin hund i alla fall en gång i veckan. En del vågar inte ge sig ut själva i skogen och för någon annan är det en social aktivitet som bryter ensamheten.

– Många av deltagarna är återkommande och det värmer när de berättar att ”både jag och vovven längtar efter måndagspromenaden”, säger Börje.

Promenaderna anpassas efter deltagarna.

– Vi brukar dela upp oss i tre olika grupper som promenerar olika långt och i olika tempo.

Efter vandringen väntar som sagt fika i klubbstugan för de som vill.

– Under fikastunden brukat vi lyfta något aktuellt ämne som rör hundägarskapet och vid några tillfällen har vi bjudit in gäster som gett miniföreläsningar.

Promenaderna fortsätter under våren.

– I början fick vi bidrag för aktiviteten. Det är sedan länge slut, men det var ingen tvekan om att vi skulle fortsätta!

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.