1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Litteratur

Terrorattentat drabbar Österlen i nya romanen

I Nils Mohlins nya spänningsroman ”När djävulen kom till Österlen” sätter kinesiska massmördare med hjälp av ryska terrorister skräck i bygden. Efter flera bestialiska mord och fasansfulla sprängattentat tas läsarna med på en intensiv katt- och råttalek i kända Österlenmiljöer.
Grov internationell kriminalitet och terrorism drabbar idyllen i Kiviksförfattaren Nils Mohlins nya spänningsroman ”När djävulen kom till Österlen”.

”När djävulen kom till Österlen” är Nils Mohlins femte bok och tredje deckare.

I sina tidigare två thrillers, Furia och Obsesiòn, var pedofili och hedersrelaterat våld de röda trådarna. I senaste romanen är det grov internationell kriminalitet och terrorism som präglar innehållet.

Handlingen kretsar kring två kinesiska dissidenter som får asyl i Sverige tillsammans med sina familjer. Männen har ett förflutet från folkets befrielsearmé och Kinas säkerhetstjänst, men när de etablerar sig i utkanten av Österlen är det som affärsmän. Bakom den fina ytan sysslar de med en synnerligen ljusskygg verksamhet, som prostitution, vapen- och organhandel.

När polisen och den militära underrättelsetjänsten börjar granska kinesernas rörelse, startar en våg av terrorattentat och hämndaktioner.

Att bokens ”bad guys” blev kineser har sin förklaring. En artikel om koncentrationslägret Sujiatun i Shenyang, där några läkare och amerikanska journalister under decenniets början avslöjade en fruktansvärd organhandel, fångade Nils intresse och blev startskottet för historien.

– I lägret berövades Falungonganhängare sina organ och kremerades. Jag lät bokens huvudpersoner, den onde Zhang Kuan-Yin och hans högra hand Wang Qiang, ha ett förflutet på Sujiatun, säger Nils Mohlin.

Boken ges ut på Vulkan förlag och har tryckts i en första upplaga om 1000 exemplar.

Bokens ”good guys” är den förre arméofficeren Ross Craig och Eva Lopez från militärens underrättelsetjänst som får regeringens uppdrag att granska kineserna som lierat sig med ryska terrorister.

Huvudpersonerna blandas snart in en personlig vendetta som utspelar sig runt om på Österlen. Kineserna spränger bland annat järnvägsstationen i Simrishamn i luften och utför flera bestialiska mord. Polisen fruktar bland annat att konstrundan på Österlen ska bli terroristernas nästa mål.

– Även om historien är påhittad, så är den fullt möjlig. Det är inte långt ifrån vad vi dagligen serveras av media, säger Nils Mohlin.

Skrivandet liksom läsandet är en energikick för honom. Ett måste helt enkelt.

Uppmuntrad av förlaget, Vulkan, är han redan igång med fjärde thrillern där han i viss mån inspirerats av metoo-rörelsen.

– Huvudpersonerna återkommer eftersom både läsarna och jag blivit ganska så bekanta med dem. Jag hoppas få se den klar senast nästa höst och till dess låter jag mitt omedvetet mordiska sinne flöda på, säger han och ler.

quote
Även om historien är påhittad, så är den fullt möjlig. Det är inte långt ifrån vad vi dagligen serveras av media