1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Tillsammans kan vi göra skillnad”

Den stundande julen innebär inte bara glädje och frid för alla familjer. Den kan också vara förknippad med ångesten över att inte kunna köpa julklappar till sitt barn. ”Fria julklappar” är ett projekt med syfte att hjälpa barn i socioekonomisk utsatthet. Så att fler kan få en god jul.
Tillsammans med sina respektive familjer står Rebecca Wallin och Frida Jönsson bakom nyligen lanserade projektet ”Fria julklappar”. På bilden syns Rebecca och Jonathan Wallin med barnen Elliot, Charlie och Agnes. Frida Jönsson och Mattias Johansson med barnen Nellie, Christopher och Nilas. Frånvarande när bilden togs, men närvarande i projektet, är även Noel Wallin. Foto: Hilda Hansson

Initiativtagare till projektet är Rebecca Wallin och Frida Jönsson, ägare av kommunikationsbyrån Fri kommunikation med bas i Brantevik. Med på julklappståget är också Friskis & Svettis och Rädda Barnen i Simrishamn.

– Idén föddes en måndag morgon när vi precis fått frågan om vi ville vara med och bidra till ett annat projekt med verksamhetsområde Malmö. Ska vi inte göra ett eget, lokalt initiativ istället tänkte jag och Frida, berättar Rebecca.

Innan Rebecca flyttade till Österlen med sin familj bodde de i Halmstad.

– I december brukade vi gå förbi ett skyltfönster med julklappar som samlades in för att sedan delas ut till barn i socioekonomisk utsatthet, och vi tyckte att det var spännande att följa hur julklappsberget växte för varje dag. När vi den där måndagsmorgonen började spåna på ett eget projekt dök minnet av skyltfönstret upp och blev inspirationen till ”Fria julklappar”, berättar Rebecca.

Fria julklappars skyltfönster kommer att finnas på Storgatan 17 i Simrishamn. Lokalen kommer att inredas som ett stämningsfullt vardagsrum och det är där som startskottet för projektet går på skyltsöndagen den 1 december klockan 14-18.

Mellan den 1-15 december kommer insamlingen att pågå. Idén går ut på att den som vill bidra köper en julklapp för hundra kronor eller mer, slår in den och märker den med lämplig ålder, och kanske även kön, på den tänkta mottagaren.

– Att det ska vara nya saker är ett aktivt val, för det här är en målgrupp som är vana vid ärvt och begagnat, men däremot inte bortskämda med nytt, säger Frida.

Julklapparna lämnas hos Friskis & Svettis i Simrishamn, hos Mäklarna Ekström & Co eller på 1910 Simrishamns modehus.

Sara Ytell, Rebecca Wallin, Frida Jönsson och Sofi Jonasson.
Foto: Hannah Andersson

För att få hjälp med såväl insamling som förmedling av julklapparna frågade Rebecca och Frida Rädda Barnen och Friskis & Svettis i Simrishamn om de ville vara med i projektet.

– Och det fanns förstås ingen anledning att tacka nej till det, säger Sofi Jonasson som är verksamhetschef på Friskis & Svettis, men även barnombudsman i Simrishamns kommun. I min kommunala anställning ser jag ju hur stort behovet av ett sådant här initiativ är.

Det skriver även Sara Ytell från Rädda Barnen under på.

– Ytterligare en positiv aspekt med projektet är just att det kan belysa problematiken med familjer i socioekonomisk utsatthet, säger Sara.

Kontakten med familjer i behov av hjälpen som projektet erbjuder, sköter Rädda Barnen som nås via sin Facebooksida eller på mailadressen lf.simrishamn@medlem.rb.se.

– Socialtjänsten och Svenska Kyrkan kommer också att hjälpa till att förmedla kontakt, berättar Frida.

Möjligheten, för givarna, att medverka via Swish finns också.

– Det går lika bra att bidra genom att swisha en slant, så sköter vi inköpen och får då möjlighet att synka julklapparna med barnens specifika önskemål, säger Frida.

Sara poängterar att projektet även är givarna till gang, eftersom känslan av att hjälpa gör gott.

– Jag tror att projektet även kommer att ha positiva effekter på Simrishamn som stad, för det skapar gemenskap att gå samman kring något sådant här.

– Och tillsammans kan vi göra skillnad, avslutar Frida.