1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tiotusentals kulturskatter snart på plats

För drygt ett år sedan fick Österlens museums personal nycklarna till magasinsbyggnaden Garvaren där museisamlingen ska förvaras. Många av föremålen är på plats men först till sommaren kommer allt finnas under samma tak.
Anette Glimberg, arkivansvarig och Ulrika Wallebom, verksamhetschef på museimagasinet Garvaren hoppas att man ska hinna få alla föremål i samlingarna och i arkivet på plats till sommaren.

– Vi har tömt 6 av de 10 gamla magasinen, så vi har kommit en bra bit på vägen, men det återstår en hel del, säger Ulrika Wallebom, antikvarie på Österlens museum och verksamhetschef på Garvaren.

– Just nu har vi 1000 kartonger kvar att öppna och sortera. Det ska mycket till innan allt hamnat på rätt ställe och dessutom blivit digitaliserat, konstaterar hon.

När föremålen anlänt till museimagasinet, som ligger strax bakom järnvägsstationen, ska de saneras, sorteras, eventuellt märkas om, digitaliseras och placeras på rätt ställe, ett omfattande arbete.

Rima Shikha har sett till så att samlingen av konst blivit mer lättöverskådlig.

Digitaliseringsarbetet har museet sysslat med löpande under många år och idag finns runt 10 000 sökbara föremål via den publika föremålsdatabasen, osmu, som man når via kommunens hemsida.

– Vår förhoppning är att kunna lägga ut mer, men föremålen måste upp ur lådorna först, säger Ulrika Wallebom.

I arkivet hittar man lägg från Aurora, Ystads Allehanda och Cimbrishamnsbladet.

Ett syfte med flytten till Garvaren var att museet äntligen skulle få en överblick över samlingarna, något som varit svårt när föremålen varit utspridda i flera olika magasin. Man vill också minska risken för att föremålen ska bli fuktskadade eller angripna av skadeinsekter, något som man har drabbats av i de gamla förråden.

Ett annat syfte är att föremålen ska bli mer tillgängliga, framför allt för forskare och skolklasser. Men något museum med fasta öppettider blir det inte.

– Man kan tänka sig att vi har öppet hus någon gång per termin, säger Ulrika Wallebom.

Fakta

I museets magasin finns 230 000 föremål och arkivalier, som samlats in från Österlen under de senaste 100 åren. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum.

Bland föremålen i Garvaren finns bland annat 100 dörrar, både Simrishamnsdörrar och allmogemålade.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.