1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trädgårdstokig duo

Anna Nilsson och Martina Illerhag är, som duo, den andra av årets två kandidater med chans att bli Årets rosdrottning.
Anna Nilsson och Martina Illerhag äger och driver Kiviks trädgård tillsammans. Som duo är de en av årets kandidater med chans att bli Årets rosdrottning.
Foto: Hannah Andersson

Anna Nilsson och Martina Illerhag träffades i budgivningen om Kiviks trädgård. Sedan ett år driver de den uppskattade handelsträdgården tillsammans.

Hur såddes fröet till ditt trädgårdsintresse?

– Jag är uppväxt med trädgård, det har alltid funnits i mitt liv, svarar Anna. I mitt med, säger Martina. Jag fick tidigt så och lära mig att ta sticklingar.

Hur känns det att vara nominerad?

– Vi blev glatt överraskade och tycker att det är jättekul, svarar Martina.

Vad skulle det betyda om ni vann?

– Rosfesten är ett väldigt trevligt initiativ, som det är kul att få vara en del av, svarar Anna. Arbetet med att kartlägga och bevara äldre och ovanliga rossorter, som evenemanget bidrar till, är viktigt.

Vad är det med rosor som fascinerar dig?

– Mångfalden och variationen, svarar Anna. Rosor kommer i alla storlekar, former, färger och dofter. Det finns verkligen en ros för alla, säger Martina.

Vilken är din favoritros?

– Det känns som att välja mellan sina barn, säger Martina och skrattar. Men måste jag så får det bli Jacqueline du Pré. En ros med stora, krämvita blommor.

– Jag älskar den vanliga vresrosen. Louise Bugnet är en förädlad variant som är vackert rosa i knoppen och vit när den blommar, svarar Anna.

Vackraste rosenträdgården:

– Den Engelska Trädgården på Svabesholm med rosor i vacker kombination med perenner, svarar Martina.

– Jag bor i närheten av Rosentorget i Simrishamn och tycker att offentliga trädgårdar av det slaget fyller en viktig funktion, säger Anna.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.