1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trädgårsvåren nalkas

Det kan hända att det mesta trädgårdsarbetet ligger i träda just nu men det hindrar inte Tjörnedala trädgårdsförening för att redan i början av februari bjuda in till första punkten på vårprogrammet.
”Utmaningar och glädjeämnen i att driva ett trädgårdsföretag” lyder rubriken när Anna Nilsson och Martina Illerhag träffar Tjörnedala trädgårdsförening.
Foto: Hannah Andersson

”Det finns alltid plats för ett träd - kan det annars bli en trädgård?” är rubriken för årets allra första föredrag i Tjörnedala trädgårdsförenings regi, tisdagen den 4 februari. Det är Carina Larsson, tidigare Ulriksdals trädgård och nu Aceratum Kåseberga, som gästar trädgårdsföreningen för att ge tips om vackra och ibland nyttiga träd som är lämpliga för mindre trädgårdar. Föredraget startar klockan 18.30. Efteråt hålls föreningens årsmöte.

Tjörnedala trädgårdsförening har sin bas på Tjörnedalagården, Svinahuset, i Baskemölla där alla programpunkter tar plats om inget annat anges.

Tisdagen den 3 mars gästas föreningen av Jörgen Nilsson, trädgårdsingenjör som har jobbat 27 år på Skånefrö med gräs, och Peter Jeppsson som driver ett lantbruksföretag där en av inriktningarna är gräsmatteproduktion. Rubriken lyder ”Min gräsmatta ska bli grönare än grannens”.

Mer inspiration blir det torsdagen den 2 april, men då från fjärran länder. Stellan Johansson har under tio år cyklat i femtio länder, han är även utbildad biolog med inriktning botanik. Stellan kommer att visa bilder på natur och växter, som säkert känns igen men här visas i sin ”rätta” miljö.

Tisdagen den 5 maj äger föreningens möte rum på Kiviks Trädgård där Martina Illerhag och Anna Nilsson välkomnar för att berätta om sin resa från första tanken om att överta trädgården, fram till förverkligandet.

Även icke medlemmar är välkomna till föredragen men betalar då en slant i entré. Förutom föredrag bjuder föreningen under våren in till växtmarknad, lördagen den 9 maj klockan 10 vid Tjörnedalagården.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.