unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Tre seniordamers syn på situationen

Den målgrupp som kanske påverkas allra mest av den rådande situationen med anledning av coronaviruset är seniorerna. Vi ringde upp Simrishamnsseniorerna Anita Brännvall, Inger Schill och Ann-Margret Folkesson för att få höra deras syn på situationen och fick många bra tips på saker att göra för att hålla humöret uppe.
Anita Brännvall vill uppmana alla seniorer att stötta varandra för att bryta ensamheten i isoleringen som kan uppstå till följd av coronaviruset.
Anita Brännvall vill uppmana alla seniorer att stötta varandra för att bryta ensamheten i isoleringen som kan uppstå till följd av coronaviruset.
Foto: Hannah Andersson

Folkhälsomyndigheten gick förra veckan ut med rekommendationen att personer över 70 år bör begränsa kontakten med andra människor så långt det går under en tid framöver, och att undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Anita Brännvall är en förkämpe för att motverka ensamhet bland äldre och drivkraften bakom bland annat initiativet ”Seniordamernas lunch”, som går ut på att Simrishamns seniordamer träffas första måndagen varje månad för att äta en gemensam lunch på Hotel Svea.

Seniordamernas lunch pausas just nu, i likhet med många andra sociala sammankonster. Något som Anita menar kommer att få konsekvenser.

– Ensamheten kommer att hinna ikapp, säger Anita. Många av oss seniorer är dessutom volontärer som går hem till de som är ensamma, håller i cirklar och är ledsagare. Men jag är så trött på att all information som vi matas med saknar de positiva ingångarna, sakerna som vi faktiskt kan göra!

Anita, Inger och Ann-Margret har en rad med bra förslag för hur livet kan kännas roligare i isoleringen som kan krävas just nu.

– Idag har jag suttit på balkongen och solat, det har ju varit ljuvligt väder, säger Inger. Annars läser jag, ser på tv och tar promenader. Jag tar situationen med ro, det finns ju ändå inget att göra åt saken, menar hon.

Alla tre ser till att komma ut i friska luften.

– Jag var ute och promenerade en hel timme i morse, på morgonen är det ju dessutom inte så många andra som är ute, säger Ann-Margret.

– Jag tror risken för att bli stillasittande i tider som dessa är stor, men inget hindrar oss från att ta en promenad när solen skiner, titta på alla vackra växter som är på väg upp och packa ryggsäcken med fika. Vi får sluta att kramas och ta i hand när vi träffas, men om vi ses utomhus och sitter en bit ifrån varandra kan vi kanske till och med dricka en kopp kaffe tillsammans, säger Anita.

Hon uppmanar alla seniorer att stötta varandra för att bryta ensamheten.

– Ring varandra, så mycket det bara går. Jag vill inte höra ordet ”störa” en enda gång till från någon som känner sig ensam, poängterar hon. Våga ring och berätta att ”idag tycker jag att livet är skit”. Du stör inte! Vi äldre har tid att lyssna på varandra och vi kan vara ärliga med varandra. När vi pratar med våra barn försöker vi ju vara lite hurtigare än vad vi egentligen är, säger hon och skrattar.

Förutom fysisk aktivitet och frisk luft är alla tre överens om att ett positivt förhållningssätt underlättar.

– Man måste fokusera på det positiva och inte gräva ner sig, dessutom går det ju mot vår och solen visar sig allt oftare, poängterar Ann-Margret.

– Glöm inte att den här situationen är övergående, säger Anita. Passa på att få något gjort som du tycker är tråkigt och som du inte har tid med annars. Jag som avskyr att städa ska passa på att torka ur de där skåpen och även sy i den där knappen.