unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tryde friskola ser tillfället att lyfta barnens rättigheter

Den 1 januari blev Barnkonventionen lag i Sverige. Vad betyder det för landets skolor? Anette Strid, rektor på Tryde friskola, bjöd in för att berätta hur hon och hennes medarbetare ser nya lagen som ett tillfälle att bli ännu bättre på att ta tillvara på barnens rättigheter.
Augustprisade Emma Adbåges barnbok ”Gropen” lyfter frågan om hur det skulle bli om de vuxna bestämde allt. På Tryde friskola får barnen lov att både gräva och leka i groparna.
Augustprisade Emma Adbåges barnbok ”Gropen” lyfter frågan om hur det skulle bli om de vuxna bestämde allt. På Tryde friskola får barnen lov att både gräva och leka i groparna.
Foto: Hannah Andersson

Det är strax före lunch och skolgården ekar tom för eleverna på F-6 skolan i Tryde är mitt uppe i sitt skolarbete. Anette Strid bjuder in till personalrummet för att prata barnkonvention. Hon är positiv till att konventionen blivit lag.

– Det är en väldigt tydlig markering att barn är kompetenta och att det ligger ett ansvar hos oss vuxna att lyssna på barnens åsikter. Det är lätt att ta för givet att en skola redan arbetar i enlighet med barnkonventionen men vi på Tryde friskola ställde oss tidigt frågan hur detta kunde bli ett tillfälle för oss att bli ännu bättre på att förhålla oss till barnens rättigheter.

Inför skolstarten i höstas bjöd skolan därför in Marie Lundin Karphammar, tidigare barnombudsman i Simrishamns kommun som skrivit en bok om hur man kan arbeta praktiskt med konventionen.

Den inspirerande uppstarten ledde till beslutet att bygga en barnrättsstrategi.

– Vi tycker att vi redan är duktiga på att lyssna in barnen och arbetar med skolans motto ”alla elever har rätt att lyckas”, men såg tillfället att titta mer konkret på vissa områden. Därför har vi valt ut fyra artiklar som vi tycker ligger nära oss här i skolan, artikel 2, 3, 6 och 12, att bygga en barnrättsstrategi kring.

Genom att titta närmare på skolans rutiner med barnens rättigheter för ögonen lyfter Anette fram exempel på situationer med potential till förbättring.

– Ett sådant exempel gäller mötet mellan skola och vårdnadshavare när barnet hamnat i olika svårigheter. Då sätter sig personal och förälder ner tillsammans för att hitta en lösning, men det är inte alltid barnet är med vid de här mötena. Här vill vi sätta en rutin för att säkerställa att barnets röst blir hörd trots att hen inte medverkar, vi vill också göra en tydligare prövning huruvida barnet faktiskt ska delta eller inte.

Ovan nämnda är bara ett exempel på hur skolan rannsakar sig själv med barnkonventionen som stöd.

– I mångt och mycket anser jag att det handlar om bemötande, att verkligen vilja höra barnens röster. Hur involverar vi barnen i olika beslut? Jag tror det handlar mycket om att skapa ett öppet klimat utan prestige. Det är lätt att diskussionen hamnar i ”nu ska barnen bestämma” när det istället handlar om att bemöta varandra med respekt oavsett ålder. Vårt arbete är bara i sin linda och vi ser fram emot att jobba vidare för det här är inget arbete som blir klart utan ständigt ska hållas levande och det hade varit spännande att få höra hur andra skolor arbetar!

Läs mer

Pest, kolera och fattigdom

Simrishamn

Pest, kolera och fattigdom

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.

Med barnrätt på schemat

Skola

Med barnrätt på schemat

Lek, rörelse, film och diskussioner stod på schemat för barnen på Tryde friskola förra onsdagen när det hade blivit dags för premiären av en ny tradition, den årliga barnrättsdagen.

Gullviveloppet ställs in

Brösarp

Gullviveloppet ställs in

Andrarums IF, som är arrangör för Gullviveloppet, meddelar att årets lopp tyvärr måste ställas in med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner på grund av Covid-19. Motionsloppet Gullviveloppet arrangeras varje år på Kristi Himmelfärdsdagen med start och mål vid Brösarps skola.

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.

Framflyttat fotbollsläger

Spjutstorp

Framflyttat fotbollsläger

Spjutstorps IF:s fotbollsläger som traditionsenligt brukar äga rum i samband med skolavslutningen är framflyttat. Det är med anledning av den rådande situationen med Covid-19 som föreningen har beslutat att flytta fram lägret. Årets fotbollsläger för barn- och ungdomar kommer istället att arrangeras den 4 – 6 september.S