1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tryde friskola ser tillfället att lyfta barnens rättigheter

Den 1 januari blev Barnkonventionen lag i Sverige. Vad betyder det för landets skolor? Anette Strid, rektor på Tryde friskola, bjöd in för att berätta hur hon och hennes medarbetare ser nya lagen som ett tillfälle att bli ännu bättre på att ta tillvara på barnens rättigheter.
Augustprisade Emma Adbåges barnbok ”Gropen” lyfter frågan om hur det skulle bli om de vuxna bestämde allt. På Tryde friskola får barnen lov att både gräva och leka i groparna.
Foto: Hannah Andersson

Det är strax före lunch och skolgården ekar tom för eleverna på F-6 skolan i Tryde är mitt uppe i sitt skolarbete. Anette Strid bjuder in till personalrummet för att prata barnkonvention. Hon är positiv till att konventionen blivit lag.

– Det är en väldigt tydlig markering att barn är kompetenta och att det ligger ett ansvar hos oss vuxna att lyssna på barnens åsikter. Det är lätt att ta för givet att en skola redan arbetar i enlighet med barnkonventionen men vi på Tryde friskola ställde oss tidigt frågan hur detta kunde bli ett tillfälle för oss att bli ännu bättre på att förhålla oss till barnens rättigheter.

Inför skolstarten i höstas bjöd skolan därför in Marie Lundin Karphammar, tidigare barnombudsman i Simrishamns kommun som skrivit en bok om hur man kan arbeta praktiskt med konventionen.

Den inspirerande uppstarten ledde till beslutet att bygga en barnrättsstrategi.

– Vi tycker att vi redan är duktiga på att lyssna in barnen och arbetar med skolans motto ”alla elever har rätt att lyckas”, men såg tillfället att titta mer konkret på vissa områden. Därför har vi valt ut fyra artiklar som vi tycker ligger nära oss här i skolan, artikel 2, 3, 6 och 12, att bygga en barnrättsstrategi kring.

Genom att titta närmare på skolans rutiner med barnens rättigheter för ögonen lyfter Anette fram exempel på situationer med potential till förbättring.

– Ett sådant exempel gäller mötet mellan skola och vårdnadshavare när barnet hamnat i olika svårigheter. Då sätter sig personal och förälder ner tillsammans för att hitta en lösning, men det är inte alltid barnet är med vid de här mötena. Här vill vi sätta en rutin för att säkerställa att barnets röst blir hörd trots att hen inte medverkar, vi vill också göra en tydligare prövning huruvida barnet faktiskt ska delta eller inte.

Ovan nämnda är bara ett exempel på hur skolan rannsakar sig själv med barnkonventionen som stöd.

– I mångt och mycket anser jag att det handlar om bemötande, att verkligen vilja höra barnens röster. Hur involverar vi barnen i olika beslut? Jag tror det handlar mycket om att skapa ett öppet klimat utan prestige. Det är lätt att diskussionen hamnar i ”nu ska barnen bestämma” när det istället handlar om att bemöta varandra med respekt oavsett ålder. Vårt arbete är bara i sin linda och vi ser fram emot att jobba vidare för det här är inget arbete som blir klart utan ständigt ska hållas levande och det hade varit spännande att få höra hur andra skolor arbetar!

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.