1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Två specialsnickare under samma tak

De växer inte på träd, finsnickarna som behärskar det genuina hantverket, men snickeriet på Verkstadsgatan i Simrishamn rymmer sedan en tid tillbaka två av dem.
Lars Tornberg, till höger i bild, äger den gamla nämndemansgården från 1860-talet som blivit hantverksgård och idag rymmer snickeri, smedja och byggföretag. Simrishamns möbelsnickeri är Lars eget företag och sedan februari delar han verkstad med Jes Nielsen (till vänster i bild) och MORI finsnickeri.
Foto: Hannah Andersson

Under taket till Simrishamns möbelsnickeri finns sedan februari även MORI finsnickeri. Lars Tornberg vill, 67 år fyllda, trappa ner, och har hittat en värdig ersättare i Jes Nielsen.

– Men jag känner mig inte färdig än och kommer att vara kvar ett bra tag till, lovar Lars.

Skillnaden är att han nu kan bolla över en del jobb till sin kollega, som delar samma brinnande intresse för finsnickeri.

– Jag hittade till yrket för femton år sedan, efter att ha provat på en del andra jobb, berättar Jes.

När han påbörjade utbildningen till finsnickare bodde Jes i Danmark.

– Men min fru är från Sverige och längtade tillbaka hit, så vi flyttade till Sörmland och jag gjorde min praktik på möbelsnickeriet Eriksson och söner, och fick bland annat göra Josef Frank-möbler som skulle levereras till Svenskt Tenn.

images6 bilder
enlarge
Simrishamns möbelsnickeri

Lars Tornberg startade Simrishamns möbelsnickeri för elva år sedan.

– Då hade jag jobbat som modellsnickare i Småland och tio år som produktionschef på Gärsnäs möbler, men ville avsluta min karriär med eget snickeri.

I lokalen på hantverksgården har Lars snickrat allt från specialbeställda möbler till telefonkiosker.

– Förra hösten fick jag i uppdrag att restaurera den vackra, gamla telefonkiosken som nu står på sin ursprungliga plats på Stortorget. Och jag har nyss levererat en telefonkiosk till Kristianstad, vem hade kunnat ana att det skulle bli en av företagets specialprodukter, säger Lars och skrattar.

– Yrket är inte bara praktiskt utan även estetiskt och kreativt. Flexibilitet och uppfinningsrikedom är två egenskaper som kommer väl till pass, konstaterar han.

Men även om specialordrar inte är något ovanligt, så är det fönster och dörrar som utgör levebrödet.

– Och jag jobbar lika gärna med fönster och dörrar, lovar Jes.