unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

TypeO Loft erbjuder konst i rofylld avskildhet

För att kunna visa den planerade utställningen ”Tids Nog” i dessa coronatider, testar nystartade TypeO Loft utanför Ystad en ny metod. Besökarna erbjuds att förboka en kvarts privat visning.
Två skilda verk bildar tillsammans en ny enhet: Lena Willhammars keramik i förening med Daniel Westers träsnideri. Konstnärernas verk går att beskåda på TypeO Loft utanför Ystad, som för att kunna ha öppet i dessa coronatider erbjuder besökarna att förboka privata visningar under påskhelgen.
Två skilda verk bildar tillsammans en ny enhet: Lena Willhammars keramik i förening med Daniel Westers träsnideri. Konstnärernas verk går att beskåda på TypeO Loft utanför Ystad, som för att kunna ha öppet i dessa coronatider erbjuder besökarna att förboka privata visningar under påskhelgen.
Foto: Daniel Wester

TypeO Loft är en avknoppning från, eller kanske snarare ett koncept inom, designbyrån och webbutiken med samma namn.

Loftet ligger i anslutning till ägarna Micha van Dinthers och Magnus Wittbjers hem på Gamla Lundavägen 418 utanför Ystad. Det är avsett för korttidsuthyrning som en plats för andrum och eftertanke.

– Loftet är sprunget ur vad vi upplever som ett stort intresse för modernt lantliv. Sedan vi flyttade hit har både svenska och internationella medier hört av sig för att få veta mer om livet på landet. TypeO Loft är ett sätt att göra detta tillgängligt för andra, säger Micha van Dinther.

Omgiven av de böljande fälten och skogen ska besökarna erbjudas avkoppling och vila, samtidigt som de har tillgång till litteratur, musik och god mat. I köket ska de kunna laga mat tillsammans med lokala matproducenter.

– Det är en annorlunda semesterupplevelse, helt enkelt. Ett litet ”get away” på landet, fast i modern och bekväm tappning. Efter påsk är det klart att flytta in, säger Micha van Dinther.

quote
Nu när alla är så påverkade av det som händer i världen, längtar man ju efter att få en liten andhämtningspaus från all oro. Då kan loftet vara en sådan plats.

Sedan länge var planen att bjuda på en förhandsvisning och premiär av TypeO Loft med en konstutställning under och efter påsk. Tyvärr kom coronaviruset emellan.

Men Micha van Dinther och Magnus Wittbjer ger inte upp så lätt. De har kommit på ett sätt att ändå visa både det färdigställda loftet och utställningen för nyfikna besökare, även om arrangemanget begränsas till den 10–12 april.

Via typeo.se/tidsnog går det att boka en privat visning någon gång mellan klockan 10 och 15 under någon av de tre dagarna.

Under en kvart får man sedan antingen helt ensam eller i ett mindre sällskap bestående av familj eller vänner besöka loftet och ta del av utställningen på egen hand.

– Vi har satt oss ner och klurat fram ett alternativ, som känns intressant och som gör att folk kan känna sig trygga. Vi hoppas att besökarna ska tycka att det är kul. Nu när alla är så påverkade av det som händer i världen, längtar man ju efter att få en liten andhämtningspaus från all oro. Då kan loftet vara en sådan plats, säger Micha van Dinther.

Utställare är keramikern Lena Willhammar från Åhus och träskulptören Daniel Wester från Skåne Tranås, vars alster och materialval å ena sidan skiljer sig markant åt, å andra sidan kompletterar och flyter in i varandra på ett utmärkt sätt.

Båda beskriver sitt skapande som frikopplat från tid och rum, att det måste finnas tid för eftertanke. Att påvisa hur tid utgör en avgörande del i skapandeprocessen är också idén bakom utställningens namn, ”Tids Nog”, förklarar Micha Van Dinther.

Temat passar dessutom utmärkt på en rofylld plats som TypeO Loft.

– Det är första gången som Lena och Daniel möter varandra, men vi tycker att de har något gemensamt i både uttrycket och tanken bakom det.

På TypeO Loft sjunger man långsamhetens lov. Här ska det finnas plats för stillhet och eftertanke, en andhämtningspaus från världen utanför.
På TypeO Loft sjunger man långsamhetens lov. Här ska det finnas plats för stillhet och eftertanke, en andhämtningspaus från världen utanför.
Foto: Daniel Wester