1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Projekt

Unika områden kartläggs

Sedan förra veckan har medborgarna möjlighet att tipsa Simrishamns kommun om värdefulla platser.
Byggnadsantikvarien Jonas Sundwall, planarkitekten Ina Jacobsen och byggnadsantikvarien Emma Hedar under arbetet med att inventera kulturmiljöer i Simrishamns kommun.
Foto: Torun Bortz

Simrishamns kommun arbetar just nu med att ta fram ett arkitektur- och kulturmiljöprogram. Det första steget var en inventering som skedde under september och oktober månader i 18 av kommunens byar. Nu vill kommunen ha hjälp av medborgarna att kartlägga landskap och bebyggelsestrukturer.

– Sedan förra veckan har medborgarna möjlighet att delta i en digital dialog via kommunens hemsida, berättar Ina Jacobsen, planarkitekt och ansvarig för arbetet med arkitektur- och kulturmiljöprogrammet på Simrishamns kommun.

Besökaren på hemsidan får möjlighet att sätta ut två sorters markeringar på en karta. Den första markeringen handlar om närmiljön. Uppgiften är att sätta en markering på en plats som man tycker är fin, en byggnad eller hussamling som är viktig att bevara eller besökarens favoritvy över landskapet. Den andra är att sätta en markering på den plats i närmiljön som man tycker lämpar sig för nybyggnation och bebyggelseutveckling.

– Den som inte har tillgång till dator eller på annat sätt känner behov av vägledning med uppgiften, är välkommen att besöka stadshuset på Stortorget i Simrishamn, säger Ina Jacobsen.

Underlaget kommer att användas i det fortsatta arbetet med framtagandet av arkitektur- och kulturmiljöprogrammet.

– Under nästa år kommer programmet att ställas ut i sin helhet och då finns goda möjligheter att tycka till om innehållet, säger Ina Jacobsen.

Arkitektur och kulturmiljöprogrammet är ett tillägg till översiktsplanen som ska tydliggöra kommunens inriktning i arkitektur- och gestaltningsfrågor.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.