Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppskattad klubbchef på väg mot nya utmaningar

Efter åtta år som klubbchef på Österlens Golfklubb fortsätter Gustav Andersson snart till nya utmaningar inom Golfsverige, nu som representant för plattformen Sweetspot. Han har dessutom chansen att lämna sin nuvarande befattning som Club Manager of the Year.
Gustav Andersson är en uppskattad klubbchef på Österlens Golfklubb och har nominerats till utmärkelsen Club Manager of the Year. Men oavsett om han får priset eller ej lämnar han sin post i sommar efter åtta år. Då väntar nya utmaningar.
Gustav Andersson är en uppskattad klubbchef på Österlens Golfklubb och har nominerats till utmärkelsen Club Manager of the Year. Men oavsett om han får priset eller ej lämnar han sin post i sommar efter åtta år. Då väntar nya utmaningar.
Foto: Johan Bentzel

Den milda vädret har hittills bjudit på en utmärkt golfvinter. Golfbanan Djupadal i Vik, en av Österlens Golfklubbs två banor, lyser grön och inbjudande. Trots dimslöjor och regn i luften har många letat sig hit denna måndagsförmiddag för att gå några hål.

Inne i klubbhuset jämförs det scorekort över lunchen. Klubbchefen Gustav Andersson hälsar glatt på alla och stannar ibland också till för en pratstund.

– Det är roligt att odla en stammisrelation mellan medlemmar och personal, säger han.

Klubben har fostrat Gustav Andersson både som golfspelare och yrkesperson. Det var här han som tolvåring i början av 90-talet slog sina första slag och tre år senare även började sommarjobba, vilket han fortsatte med under sju års tid.

Släktens koppling till den 75-årsfirande klubben startade redan med Gustav Anderssons morfar. Att han sökte sig tillbaka hit efter statsvetenskapsstudier och fem år som klubbchef på Delsjö Golfklubb i Göteborg var därför ett naturligt steg.

Under hans åtta år på posten har Österlens Golfklubb tagit stora steg i sin utveckling. Verksamheten har fördubblat omsättningen och omfattar numera även boende, fastigheter padelbanor samt två restauranger.

– De klubbar som håller en hög nivå och har en bra kvalitet har många ben att stå på. Golfen är förstås det allra viktigaste, men det krävs också bra mat, trevlig personal och stor trivsel. Många ser golfklubben som en mötesplats, och inte minst i den här kommunen är det viktigt att det finns mötesplatser där folk kan röra på sig, säger Gustav Andersson.

Han har nu chansen att kröna karriären på klubben genom att bli Club Manager of the Year, en utmärkelse som delas ut vid Golfträffen i Tylösand den tredje mars. Tillsammans med övriga fyra kandidater kommer han då att få beskedet direkt på scen.

Även om det är han som är nominerad ser han det som en gruppinsats. Klubben har en engagerad personal och styrelse samt ett 70-tal medlemmar som arbetar hårt i tio olika kommittéer. Det är de gemensamma ansträngningarna som har gett resultat.

– Nomineringen betyder att vi har gjort någonting som är bra. Sedan får man också passa på att njuta av uppmärksamheten i stunden och känna sig stolt, säger Gustav Andersson.

Österlens Golfklubb har använt Sweetspot i tre månader Framöver ska Gustav Andersson jobba för att sprida och utveckla plattformen.
Österlens Golfklubb har använt Sweetspot i tre månader Framöver ska Gustav Andersson jobba för att sprida och utveckla plattformen.
Foto: Johan Bentzel

Men hur det än går är tiden som klubbchef snart över. I sommar väntar ett uppdrag för plattformen Sweetspot, vars mål är att förbättra de anslutna klubbarnas lönsamhet samt förenkla kommunikationen med gäster och medlemmar.

Genom Sweetspots app ska man inte bara kunna boka golftider, utan också boende, golfbil och annat som kan behövas inför ett besök. Samtidigt samlar appen in data, som kan användas exempelvis för att skapa en varierad prissättning utifrån efterfrågan.

– Om vi har för låga priser på helgerna blir det färre tider över för våra medlemmar. Med lite högre priser blir tillgången bättre för medlemmarna, samtidigt som vi får in lika mycket pengar som förut, säger Gustav Andersson.

"Golfen har alltid varit ganska konservativ och traditionell, men nu är det läge att börja fundera på digitalisering och effektivisering."

Till våren beräknas 70 klubbar i Sverige använda systemet. En expansion utomlands är också på gång. Österlens Golfklubb har använt plattformen i tre månader.

Men det är bara början på den digitala revolution som golfvärlden står inför. Gustav Andersson ser fram emot att få vara med att driva den utvecklingen.

– Det kommer att bli kul. Golfen har alltid varit ganska konservativ och traditionell, men nu är det läge att börja fundera på digitalisering och effektivisering. Det är ju en ganska stor bransch. I Sverige spelar nästan en halv miljon personer golf och vi har också en stor golfturism. Digitaliseringen ska inte minska de mänskliga mötena, utan snarare stärka dem.

Sweetspot är ett Stockholmsbaserat företag, men Gustav Andersson lämnar inte Österlen. Han bor kvar med familjen i Hammenhög, där han också kommer att ha sin arbetsplats, även om det också blir en del resande i jobbet.

Han lär också fortfarande synas en hel del på Österlens Golfklubb. Som medlem tänker han hålla igång golfspelet. Handicapet ligger på fem. Det vill han gärna behålla. Eller varför inte sänka?

– Kanske kommer jag till och med att börja spela mer och känna en större dragningskraft att komma hit även på helgerna, när jag inte längre är anställd. Miljön här är ju fantastisk.