1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Arbete

Utmaning hitta personal

Förra veckan ordnade arbetsförmedlingen i Simrishamn träff mellan arbetsgivare inom besöksnäringen och arbetssökande. Företagarna som Österlenmagasinet pratade med är överens om att det är svårt att hitta motiverad och utbildad säsongspersonal.
Tobias Sonesson och Alvar Nilsson på Röken by Sonesson tar emot ett CV av Oliver Brink som har tidigare erfarenhet av restaurangarbete i trakten, bland annat på Vitemölla badhotell och Hickory Bistro.

Klockan är 14 och dörrarna till Skattverkets kontor har precis öppnat. Utanför står ett 50-tal arbetssökande med CVn i högsta hugg och med förhoppningen om att hitta sommarjobb på någon av traktens hotell, restauranger och kaféer.

De är här för att träffa 10 lokala företag som i sin tur hoppas hitta kompetent personal till sina verksamheter. Något som verkar lättare sagt än gjort.

Tobias Sonesson och Alvar Nilsson, nuvarande och tidigare ägaren av Röken by Sonesson, har varit på de här träffarna i åtta år men hittills bara tillsvidareanställt en person.

– Det är jättesvårt att hitta utbildad personal. En erfaren kock hade vi skrivit papper med på en gång, men de har ofta redan jobb. Så ser det ut, säger Tobias Sonesson.

Lars Andersson som driver Franskans Crêperie i Rörum har samma erfarenhet. Han behöver 13 anställda från midsommar till skolstart.

– Jag har inga större förväntningar idag. Jag upplever det svårare än på väldigt länge. Vi har tagit in folk från Argentina och Frankrike i år, men de måste inhysas och vi har begränsat med plats. Jag hade hellre anställt lokala förmågor, men de som är duktiga har redan jobb, säger han.

Lennart Månsson, som arbetat i över 30 år på Arbetsförmedlingen i Simrishamn och är en av initiativtagarna till träffarna, tittar in för att se hur det går.

– Det är 12 år sedan vi startade det här och överlag får man nog säga att det är en lyckosam satsning. Till Ystadträffen kommer 22 företag, säger Lennart Månsson.