1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Uttryck för ett liv utan våld

Freezonen bjuder in alla unga mellan 13-25 år att delta i kulturprojektet #ungochfree, för att väcka tankar och idéer om ett liv utan våld.
#ungochfree bygger på att ungdomar i åldrarna 13-25 år bidrar med varsitt verk som tillsammans bildar en utställning på Tomelilla konsthall. Illustration av Erika Samuelsson Udvardi.

#ungochfree är ett nytt kulturprojekt i form av en utställning med vernissage på Tomelilla konsthall den 15 mars.

– Det är första året som vi arrangerar #ungochfree, men tanken är att projektet ska vara årligen återkommande med utställning på olika platser, berättar Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen, en kvinno-, tjej- och brottsofferjour med verksamhet i sydöstra Skåne.

Projektet går ut på att ungdomar i åldrarna 13-25 år lämnar in konstverk, som tillsammans kommer att forma en utställning på Tomelilla konsthall. Tre av verken kommer dessutom att belönas med ett pris i form av tusen kronor och ett diplom.

Syftet med projektet är att väcka tankar och idéer hos unga människor om ett liv utan våld.

– Deltagarna får i uppgift att fundera kring frågorna ”Vad är frihet för dig?” och ”Vad är ett liv fritt från våld för dig?”, berättar Susanna. Alla uttryckssätt är välkomna, det kan vara en målning, en dikt, ett fotografi eller kanske en stickning. Den enda begränsningen vi har satt är storleken, som får vara maximalt A3-format.

Utställningen på konsthallen rymmer femtio verk.

– Får vi in fler än femtio bidrag kommer vi att lotta vilka verk som visas, det är viktigt för oss att alla är med på lika villkor.

Utställningen visas på Tomelilla Konsthall mellan 15–23 mars, med vernissage den 15 mars klockan 13.00. Då kommer även tre av bidragen, genom lottning, att belönas med 1000 kronor, samt ett diplom.

Ungdomar som vill vara med i projektet hälsas välkomna att skicka sina verk till Freezonen, Nils Ahlins gata 21a, 271 39 Ystad eller lämna in dem på Tomelilla Konsthall senast den 9 mars.