1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Välgörenhetskonsert tioårsjubilerar

Under tio år har Ronny Cronvall, tillsammans med andra eldsjälar i Vallby insamlingsförening, oförtrutet samlat in pengar för att kunna köpa julklappar till de inneliggande cancerdrabbade barnen, ungdomarna och deras syskon på avdelning 64 i Lund. I år firar höjdpunkten för insamlingen, föreningens julkonsert, tioårsjubileum.
Frida Green är en av en lång rad artister som ställer upp för Vallby insamlingsföreningen genom att uppträda i Tryde kyrka den 4 december. Foto: Ida Fia Sveningsson

Under de tio år som gått sedan den allra första välgörenhetskonserten har föreningen skänkt glädje till omkring 500 barn.

– Tänk att det redan är tioårsjubileum! säger Ronny Cronvall.

Det började med att Ronny ville visa att det gick att locka besökare till kyrkan med musik.

– Jag arrangerade två rockballadskvällar i Vallby kyrka och den sista kvällen ville några besökare betala en slant för upplevelsen, som ju egentligen var gratis. Jag stod där med pengarna i handen, och visste inte vad jag skulle göra av dem, när jag fick förslaget att skänka dem till det som då hette Barncancerföreningen södra.

Där och då föddes idén om att samla in pengar till välgörande ändamål genom att bjuda in till konsert. Första insamlingskonserten arrangerades 2010.

– Trots snöstorm kom fler än 100 besökare! Vallby insamlingsförening grundade vi 2014 i samband med initiativet att bjuda in till musikfestival sommartid, berättar Ronny. Några år arrangerade vi även dubbla julkonserter, en i Vallby och en i Tryde. Just nu är vi färre engagerade och jobbar vidare i mindre skala med fokus på att arrangera en julkonsert varje år och att delta i Spin of Hope där pengarna går till Barncancerfonden.

Onsdagen den 4 december klockan 19.00, med insläpp klockan 18.45, har det blivit dags för årets stämningsfulla julkonsert. I nio år har konserten getts i Vallby kyrka men i år är kyrkan stängd över vintern av besparingsskäl.

– Därför är vi fantastiskt glada för att Tomelillabygdens församling ställer upp genom att låna ut Tryde kyrka åt oss.

Jubileet kommer att firas med en kavalkad av artister som varit med under åren.

– På årets artistlista står Emma Nilsson, Miechael, Ludvig och Linnea Strömberg, Frida Green, Tobias Tjärdahl, Hanna Cronvall, Hilda och Hanna Nerman, Hannes Nilsson, Gustaf Brandt, Roger Viklund, Gunilla Ehrnborn, Anna Kesar, Elin Malmborg, Martin Ekdahl och Malin Andersson.

Det är fri entré till konserten men besökarna ges möjlighet att lämna ett bidrag till insamlingen. Det blir även lotteriförsäljning och företag som vill sponsra konserten är varmt välkomna att ta kontakt.

Pengarna som samlas in går alltså i första hand till att köpa julklappar som delas ut i samband med avdelning 64:s julfest veckan innan jul.

– Överskottet efter julklappsinköpen använder vi för att uppfylla önskemål från avdelningen, sjukhusskolan samt lekterapin.