1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Välkänd vinkännare på besök hos Munskänkarna

När Munskänkarna Simrishamn får celebert besök är det trångt bland långborden och fullt i glasen.
När en av landets främsta vinexperter, Michel Jamais, gästar Munskänkarna Simrishamn är temat Kalifornien. Han berättar passionerat och insatt om områden som blivit på modet, nya idéer inom vinnäringen samt smalare vinstilar och druvsorter.
Foto: Åke Blomberg

Det är en stor händelse när Michel Jamais, som gäst hos Munskänkarna Simrishamn, ställer sig inför en fullsatt Seglarpaviljong sista fredagen i november för att berätta om hur den kaliforniska vinnäringen och dryckerna som härrör från densamma har utvecklats under det senaste decenniet.

Aftonen bjuder också på en provning av sex kaliforniska viner samt en efterföljande middag och har lockat vinkännare från hela Skåne.

Det händer titt som tätt att Munskänkarna får besök av välrenommerade vin- och dryckesexperter, men även om deras kunskaper är imponerande når deras kändisskap inte alltid ut utanför vinkännarkretsar.

Michel Jamais är däremot ett namn som betydligt fler känner till. Han är sannolikt landets mest kända konnässör av så kallade ädla drycker och har sedan i början av 90-talet spridit sina kunskaper vidare genom böcker, tv, radio, föreläsningar, utbildningar, provningar och artiklar.

– Under mina 30 år i föreningen har vi aldrig haft ett så stort namn på besök! Jag hörde av mig till honom och undrade om han kunde tänka sig att komma. Han ömmar lite grann just för Munskänkarna, eftersom han har varit medlem i föreningen, så han åker gärna ut till ett subventionerat pris. Annars hade vi inte haft råd, säger Åke Blomberg, lokalt programansvarig.

Fullsatt i Seglarpaviljongen, där 82 personer umgås vid långborden. Michel Jamais är inte bara en angelägenhet för de lokala Munskänkarna.
Foto: Åke Blomberg

Munskänkarna är en landsomfattande organisation med nästan 30 000 medlemmar. 167 av dem tillhör Simrishamnssektionen. För många är det ett trevligt sätt att hitta nya vänner. Medlemsmöten hålls varje månad utom i juli.

Men även om det till stor del handlar om socialt umgänge finns det också ett uttalat syfte att öka kunskapen om vin. Det sker genom provningar, kurser, föredrag och tävlingar, de sistnämnda även på internationell nivå.

– De som är bäst i Sverige skickas till ett världsmästerskap och där har Munskänkarna utmärkt sig. Förra året blev vi världsmästare. Det säger ganska mycket, att det finns en stor kunskap i vår organisation, säger Åke Blomberg.

Medlemmarna får ta med sig egna glas till provningen, ett för varje vin. För ändamålet går det att köpa sig en särskild väska. Glasen får varken vara färgade eller mönstrade.
Foto: Johan Bentzel

Munskänkarna erbjuder en avancerad utbildning med ett trebetygssystem, där det tredje steget är på så hög nivå att långt ifrån alla som känner sig manade lyckas med det praktiska examensprovet, där man i ett blindtest bland annat ska kunna ange vinernas land, region, distrikt och årtal.

Simrishamnssektionen har en trebetygare: Mats Petri.

Men redan steg två, som betydligt fler har lyckats med, motsvarar en sommelierutbildning, betonar ordföranden Ylva Stockelberg Deilert.

– Sommelierer kan förstås även konjak, kaffe, vatten och andra drycker. De har så att säga hela dryckesbiten, men när det gäller vin är kunskapsmängden densamma.

Delar av styrelsen hjälps åt att duka. Till vänster: Åke Blomberg och Ylva Stockelberg Deilert. Till höger: Gun-Britt Berndtson, Christina von Porat Kamras och Bertil Gyllensten.
Foto: Johan Bentzel