Valle listar Österlens ballaste ställen

Insidan Artikeln publicerades
– Tänk om man någon kunde stapla stora betongrör där uppe och lysa upp dem inifrån. Då hade Gärsnäs haft världens största adventsljusstake. Jag kan projektleda om nån är intresserad, säger Valle Westesson.
Foto:Fredrik Ekblad
– Tänk om man någon kunde stapla stora betongrör där uppe och lysa upp dem inifrån. Då hade Gärsnäs haft världens största adventsljusstake. Jag kan projektleda om nån är intresserad, säger Valle Westesson.

När den sjunde versionen av "100 balla ställen i Skåne" nyligen landade på bokhandelsdiskarna visade det sig att nästan tio procent av utflyktsmålen ligger på Österlen. ÖM stämde träff med författaren bakom den populära guideboken – komikern och kulturproducenten Valle Westesson – på ett av hans absoluta favoritställen.

Om man kommer från Hammenhög på väg in i Gärsnäs går det inte att missa betongbryggorna där betlassen kördes upp och sedan tippades ner i de så kallade svämmorna.

De sedan 50 år övergivna bryggorna till den gamla saftstationen påminner om en bit svängd motorväg utan av- och påfart. Mellan betongfundamenten har ogräset fått fäste och här och där sticker förvriden rostig armering ut. Den fantasieggande platsen är som tagen ur en scen från zombieapokalypsserien The Walking Dead.

När författaren Valle Westesson, som listat de 100 ballaste ställena i Skåne sedan 2011, blir ombedd att välja en personlig favorit, då blir det detta industriminne.

  – Det häftiga är att man inte riktigt fattar vad det är. Uppfarten till bryggorna är riven, så hela bygget ser ut att sväva i luften. Det hade sett märkligt ut även i Ruhrområdet, men i utkanten av Gärsnäs är det direkt apart!

  Vi kliver upp på det tilltagna fundamentet under bryggorna och slås av hur massiv konstruktionen är. Valle tycker platsen påminner om en friluftskatedral med kolonner, salsgolv och tak.

  – Titta, här har man dekorerat med symboler som är upp till framtiden att tolka, säger han och pekar på klotter på en av betongpelarna.

  Valle berättar att han sedan tonårstiden fascinerats av ställen som passerat sitt bäst före-datum. Eller som bara är speciella av en eller annan anledning.

  – Det började redan när jag växte upp i Malmö på 80- och 90-talet. Malmö var rätt deppigt då. Det var innan högskolan och uteserveringarna. Men jag försökte hitta små glädjeämnen i tillvaron och ett var att gå på upptäcktsfärd i häftiga miljöer, som det förfallna Kockumsområdet. Efterhand hittade jag allt fler coola ställen och började kartlägga dessa.

  Åren gick och mängden utflyktsmål i Valles anteckningsbok växte. 2011 bestämde han sig för att dela med sig av favoriterna och gav ut 100 balla ställen i Skåne. Den populära guiden har uppdaterats varje år sedan dess.

  – Jag tar bort tio och lägger till lika många ställen inför varje uppdatering. Några försvinner på naturlig väg. Det kan vara ett knasigt museum som har stängt, eller så gallras de bara ut för att nya ska få plats. En del ställen har jag hittat själv, andra har jag fått tips om. I boken uppmanar jag läsarna att höra av sig om spännande platser.

  Att följa upp ett tips och köra dit på vinst och förlust hör till en av favoritsysselsättningarna. Men Valle arrangerar även organiserade upptäcktsresor i grupp. Eller indiecharter, som han kallar det.

  I en renoverad veteranbuss från 1978 med plats för 31 resenärer har han guidat likasinnade till Berlin, Pommern och södra Polen. I maj går färden till kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev.

  – Den turen är alldeles fullbokad. Jag tror faktiskt vi är det första svenska resebolaget som åker dit. Man är tvungen att ha med en certifierad ukrainsk guide som visar var man får och inte får gå. Och så kommer alla ha en geigermätare i fickan, det blir kul!

  Känner man inte en brinnande längtan efter att besöka ett radioaktivt kontaminerat ställe så finns det gott om nästan lika märkliga, coola, vackra, historiska och kuriotiska platser i Skåne och med Valles guidebok i handen hittar du garanterat dit.

  Text och bild: Fredrik Ekblad

  8 andra balla ställen på Österlen

  Inspelningsplatsen av Bröderna Lejonhjärta

  "När Orvar är befriad ur Katlagrottan och trupperna samlade, drabbar härarna samman. Dom goda mot dom onda. Drakar mot pojkar. Pottfrisyrer mot stålhjälmar. Staffan Götestam mot Georg Årlin. Dom ensliga hedliknande kullarna som kallas Brösarps backar kunde på ett realistiskt sätt illustrera låtsasvärlden som vår främsta sagotant hittat på."

  Hällristningarna i Järrestad - 3000 år gammalt klotter

  "Här bodde en gång ett folk som tyckte det var helt ok att förstöra allmän egendom. Visst, det fanns ingen allemansrätt (och -skyldighet!) skriven i lagböcker, men nån sorts hederstänk måste väl ha varit uppfunnet redan då? Det var under den tidiga bronsåldern dom satte igång skadegörelsen och den pågick i nästan 1 500 år. Tack och lov upphörde vandaliseringen men idag bär den stackars berghällen nästan 1 000 hugg och streck."

  Kvarnstensbrottet i Gislövshammar

  "Under cirka 100 år, fram till 1880, höggs en och en halv meter stora stenhjul ur hällarna som oftast ligger en bit under vattenytan. Kvarnstenarna släpades på träpålar uppför backen där dom lastades på kärror och levererades över halva Skåne. Det vi ser idag är som bekvämt utsnidade runda badkar, perfekta för både barn och vuxna att svalka sej i."

  Nackastatyn i Borrby

  "Visst, proportionerna är kanske inte helt korrekta, armar och ben kanske inte är böjda som dom brukar va på mänskor och själva placeringen kanske inte är helt idealisk. Men trots allt, det är en staty och den finns där till allmän beskådan."

  Prästens badkar

  "Den ligger precis vid kustlinjen ett par hundra meter söder om Vik och är en alldeles fantastisk skapelse av naturen, eller av Gud om du tror på intelligent design."

  Österlen Alpacka

  "Det kan hända att dom råkar kräkas på en mänska, men det är i så fall med största sannolikhet för att mänskan råkat gå i skottlinjen (eller spottlinjen) för uppkastningen. Skulle det ändå hända är det skönast – både för dej och din omgivning – om du tar ett uppfriskande bad."

  Pärlfiskarens hus vid Vårhallen

  "Pärlfiskarens hus är ett lokalt minnesmärke, men också uppmärksammat och mytologiserat av traktens kulturarbetare. Författarinnan Anne Swärd låter sina romanfigurer bo där i boken Till sista andetaget. Konstnären Madeleine Pyk har gjort en litografi med huset som motiv och konstnären Gunilla Mann hyr stället som en plats att samla inspiration på. Där har vi också svaret på hur mycket kultur ett väldigt litet hus kan rymma. Precis så mycket, men inte mer."

  Blåherremölla

  "Världens österlenigaste utflyktsmål". På Blåherremölla samsas alla Österlen i en ljuv kombo. Se olika kategorier av Österleningar nedan.

  Det finns 5 olika Österlen enligt Valle. Här följer en ordlista:

  1. Mäklarösterlen – den bit land som ligger mellan lundastadsdelen Linero och Östersjön.

  2. Stockholmsösterlen – en lyxrenoverad solig koloni kring Kivik, Baskemölla och Örnahusen, gödd med vedugnspizza och sval chablis. Ligger i malpåse från september till maj.

  3. 40-talistösterlen – ligger en kilometer upp från kusten och hyser fler ”gallerier” och ”loppisar” än bostadshus.

  4. Cowboyösterlen – ligger i halvslitna småbyar här och var över hela området. Kännetecknas av en blandad befolkning bestående av unga gröna vågare, pensionärer som bott i samma hus sen födseln.

  5. Österlenarösterlen – nätverk av åretruntboende bönder, hantverkare och diversearbetare som plöjer, skördar, snickrar, lagar grejer och ser till att landskapet är tipptopp lagom till sommaren när resten av gänget kommer.