unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Välsmakande hobby blev en framgångsrik rörelse

Sara Classon började med att göra fantasirika tårtor till vänner och bekanta, men efter ett inlägg på Facebook tog bakandet fart på allvar.
Sara Classon bytte keramiken mot bakverk. Hemifrån köket i Skillinge driver hon Saras Tårtfabrik.
Sara Classon bytte keramiken mot bakverk. Hemifrån köket i Skillinge driver hon Saras Tårtfabrik.
Foto: Johan Bentzel

Att skapa har alltid varit en viktig del av Sara Classons liv. Under uppväxten sydde hon mycket och drömde om att bli modedesigner. I tonåren blev hon intresserad av måleri.

I vuxen ålder började hon att jobba med teaterscenografi med uppdrag för alla de stora teatrarna i huvudstaden, bland annat som modellbyggare.

Men när hon och familjen flyttade till Skillinge för tre år sedan var keramiken hennes huvudsysselsättning.

Numera formger Sara Classon i första hand betydligt mjukare saker – och godare också. Hemma i köket skapar hon tårtor i alla skepnader och storlekar, beroende på vad kunderna efterfrågar.

– Folk hör av sig och beställer via Facebook. Det är fantastiskt hur Facebook fungerar och hur det sprider sig, säger Sara Classon.

3 bilder
Mumsigt ögongodis. En av Sara Classons tårtor som har fallit många i smaken.
En tårta kan komma i alla former och storlekar, så varför inte som en tiger?
Hatten av för Sara Classons fantasirika och välsmakande skapelser.
enlarge

Allt började som en rolig grej. Hon bakade tårtor till sina vänners bemärkelsedagar och högtider och snart började vänners vänner höra av sig.

Den verkliga skjutsen kom efter ett inlägg på Österlens anslagstavla. 2018 blev ett hektiskt år för nystartade Saras Tårtfabrik.

– Inlägget gillades av jättemånga och sedan fick jag flera beställningar.

I en del av huset som förr i världen var bilverkstad och smedja inreder Sara Classon en mindre butik, där kunderna kan hämta sina tårtor. Här hade hon tidigare sin keramikförsäljning.

– Ett tag höll jag på med det parallellt, men sedan blev det mer och mer tårtbeställningar. Det kändes roligare och faktiskt mer kreativt. Keramikprocesserna tar evinnerliga tider. En tårta är mer direkt.

Bara fantasin sätter stopp för hur en tårta kan se ut. Sara Classon har gjort allt från tigrar och enhörningar till sockerbetor och traktorer.

– Utseendet varierar mycket. Det är också det jag tycker är det roligaste. Då kan jag använda mig av färg och form och allt det där jag tycker är så kul.

Läs mer

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Fototävling för ungdomar

Simrishamn

Fototävling för ungdomar

Under augusti anordnar Skillinge Leje med stöd av Skillinge Bildforum en fototävling för barn och ungdomar. 12-åriga Matilda Bergström tänker delta och har redan bestämt vad hon ska köpa för prispengarna om hon kammar hem tävlingen.

Musikkväll med Jazzit

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Gärsnäs församling öppnar café

Skillinge

Gärsnäs församling öppnar café

Torsdagen den 18 juni klockan 11 öppnar Gärsnäs församling Kapellgårdens café på Skillinge. Caféet ligger i anslutning till Skillinge kapell. På menyn står kaffe, te, läsk, glass, kakor och mackor. Kapellgårdens café kommer att vara öppet torsdag-söndag klockan 11-16 under sommaren.

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn

Ljudvandring med existentiellt fokus

Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.