1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vänskap ledde till gemensamt bokprojekt

Skillingeborna Anders Andersson och Johan Wierup träffades för några år sedan genom sina fruar och en djup vänskap började gro. Det gjorde även en idé om ett gemensamt bokprojekt som nu har förverkligats.
Vännerna och Skillingeborna Anders Andersson och Johan Wierup har skrivit en bok tillsammans. Anders har bidragit med 35 vackra och vemodiga dikter och Johan med korta, fängslande berättelser från sitt spännande liv som sjömanspräst.

– Det har gått ett år sedan vi började prata om att göra en bok tillsammans och nu i augusti blev den klar. Att det gick så snabbt får vi nog tacka mina döttrar Monica och Eva för. De har varit bra påfösare, säger Anders Andersson och skrattar.

Boken är egenutgiven via Stockholmsförlaget Books on Demand och har titeln ”Dikter och berättelser av två gentlemän på Österlen”.

Det är Anders som står för dikterna och Johan för berättelserna.

Anders är född på Västgötaslätten och arbetade i många år på Vargöns pappersbruk i Trollhättan. Han och hustrun Anita flyttade ner till Österlen efter pensioneringen.

Skrivit poesi har han gjort så länge han kan minnas, fast dikterna har ofta inte kommit längre än till skrivbordslådan.

Under flera år arbetade Johan på Svenska Kyrkan i New York. Bilden av honom cyklandes i bar överkropp på Manhattan togs av en fotograf på Daily News och hamnade på omslaget.

Men för några år sedan deltog Anders i en skrivarcirkel med författaren Karin Eberhardt Grönvall som uppmanade honom att låta dikterna komma ut i ljuset.

– Hon tyckte att de skulle komplettera Johans fru Bodils målningar och att de borde visas på en utställning och så blev det, säger Anders.

– Det var i den vevan vi började prata om skrivandet, säger Johan.

Johan Wierup har arbetat som präst inom Svenska Kyrkan och som sjömanspräst bland annat på Skagen och i USA. I boken berättar han om gripande möten med allt från en svensk intern i det ökända Chinofängelset till hårdföra danska sjömän och gamla, sjuka församlingsbor i Malexanders skogar.

– Jag har fler historier på lager, så vi får se om det blir en uppföljare, säger Johan.

Även Anders har ett nytt skrivprojekt på gång.

– Jag har ett manus till en roman som jag skulle vilja få renskrivet.

Men först ser gentlemännen i Skillinge fram emot boksläpp som äger rum på Kapellgården på lördag klockan 14-16.

Lördagen den 12 oktober klockan 14-16 är det boksläpp på Kapellgården i Skillinge då författarna deltar.
För fem år sedan drabbades Anders Andersson av cancer i vänster öra och tvingades operera bort det. I samband med sjukdomen skrev han dikten ovan.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.