1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vänskap ledde till gemensamt bokprojekt

Skillingeborna Anders Andersson och Johan Wierup träffades för några år sedan genom sina fruar och en djup vänskap började gro. Det gjorde även en idé om ett gemensamt bokprojekt som nu har förverkligats.
Vännerna och Skillingeborna Anders Andersson och Johan Wierup har skrivit en bok tillsammans. Anders har bidragit med 35 vackra och vemodiga dikter och Johan med korta, fängslande berättelser från sitt spännande liv som sjömanspräst.

– Det har gått ett år sedan vi började prata om att göra en bok tillsammans och nu i augusti blev den klar. Att det gick så snabbt får vi nog tacka mina döttrar Monica och Eva för. De har varit bra påfösare, säger Anders Andersson och skrattar.

Boken är egenutgiven via Stockholmsförlaget Books on Demand och har titeln ”Dikter och berättelser av två gentlemän på Österlen”.

Det är Anders som står för dikterna och Johan för berättelserna.

Anders är född på Västgötaslätten och arbetade i många år på Vargöns pappersbruk i Trollhättan. Han och hustrun Anita flyttade ner till Österlen efter pensioneringen.

Skrivit poesi har han gjort så länge han kan minnas, fast dikterna har ofta inte kommit längre än till skrivbordslådan.

Under flera år arbetade Johan på Svenska Kyrkan i New York. Bilden av honom cyklandes i bar överkropp på Manhattan togs av en fotograf på Daily News och hamnade på omslaget.

Men för några år sedan deltog Anders i en skrivarcirkel med författaren Karin Eberhardt Grönvall som uppmanade honom att låta dikterna komma ut i ljuset.

– Hon tyckte att de skulle komplettera Johans fru Bodils målningar och att de borde visas på en utställning och så blev det, säger Anders.

– Det var i den vevan vi började prata om skrivandet, säger Johan.

Johan Wierup har arbetat som präst inom Svenska Kyrkan och som sjömanspräst bland annat på Skagen och i USA. I boken berättar han om gripande möten med allt från en svensk intern i det ökända Chinofängelset till hårdföra danska sjömän och gamla, sjuka församlingsbor i Malexanders skogar.

– Jag har fler historier på lager, så vi får se om det blir en uppföljare, säger Johan.

Även Anders har ett nytt skrivprojekt på gång.

– Jag har ett manus till en roman som jag skulle vilja få renskrivet.

Men först ser gentlemännen i Skillinge fram emot boksläpp som äger rum på Kapellgården på lördag klockan 14-16.

Lördagen den 12 oktober klockan 14-16 är det boksläpp på Kapellgården i Skillinge då författarna deltar.
För fem år sedan drabbades Anders Andersson av cancer i vänster öra och tvingades operera bort det. I samband med sjukdomen skrev han dikten ovan.