unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Vardag i coronas skugga intresserar Klostermuseet

Klostermuseet efterfrågar personliga berättelser om hur den pågående coronapandemin påverkar vardagslivet i Ystad. Tanken är att samla in ett gediget material till framtidens forskare.
Vardagen i Ystad fortsätter, trots en pågående pandemi. Men hur man agerar och reagerar i den uppkomna situationen skiljer sig åt från person till person. Nu vill Klostermuseet i Ystad samla in dessa historier för framtidens forskare och museipersonal att ta del av.
Vardagen i Ystad fortsätter, trots en pågående pandemi. Men hur man agerar och reagerar i den uppkomna situationen skiljer sig åt från person till person. Nu vill Klostermuseet i Ystad samla in dessa historier för framtidens forskare och museipersonal att ta del av.
Foto: Johan Bentzel

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Ändå är det bara en slump.

När Klostermuseet i Ystad förra våren slog upp dörrarna till utställningen ”För hundra år sedan…”, som fortfarande pågår, var en av de centrala ambitionerna att väcka frågor om samtiden genom historien. Nu är utställningen mer aktuell än någonsin.

Utställningen har tre huvudteman, som alla tar avstamp i stora händelser kring år 1920: demokratiseringsprocessen, ransoneringen och spanska sjukan.

För ett år sedan visste ingen hur stor bäring det sistnämnda temat skulle komma att få på vår samtid. När coronapandemin sveper över världen blir parallellerna mellan då och nu plötsligt ännu starkare.

Klostermuseets medarbetare har insett att vi lever i en historisk epok, värd att dokumentera här och nu, och ber därför att få ta del av hur Ystadsborna upplever den rådande situationen. Allt för att framtidens forskare och historiker ska ha ett unikt och rikt material att ösa ur.

– När vi jobbade med utställningen om spanska sjukan kände vi att vi saknade röster. Tänk om vi hade fått de drabbades tankar och känslor berättade för oss! Ofta när man hör om spanska sjukan pratas det i så vida termer, att si och så många personer dog och andra generella uppgifter. Men det är ju först när vi själva kan relatera till något som det griper tag i oss på djupet. Personöden hjälper oss att förstå vad som hände på ett mänskligt plan, säger intendenten Tina Westergren.

Historien och samtiden korsar varandras vägar. Spanska sjukan är ett av inslagen i en pågående utställning på Klostermuseet i Ystad.
Historien och samtiden korsar varandras vägar. Spanska sjukan är ett av inslagen i en pågående utställning på Klostermuseet i Ystad.
Foto: Johan Bentzel

Klostermuseet har listat fyra frågor som de vill ha svar på. Svaren ska rymmas på max ett A4-papper.

Hur påverkas du i din vardag av coronapandemin? Har du förändrat några vanor? Vad är du mest orolig för? Vem är du?

På den sistnämnda frågan räcker det att skriva ålder, var man bor och vilket datum man har besvarat frågorna, men den som vill kan även uppge namn och kön.

Materialet kommer att förvaras på stadsarkivet och genom att skicka in en redogörelse ger man också sitt medgivande till att uppgifterna får användas i forsknings- och museisyfte.

Många andra arkiv och museer i Sverige samlar in liknande material, men berättelserna från just Ystads kommun samlas inte in någon annanstans.

Tina Westergren tycker att det är viktigt med det lokala perspektivet, eftersom upplevelsen av pandemin och även hur och när den slår till skiljer sig åt från plats till plats.

– Världen befinner sig i ett exceptionellt läge. Klostret är Ystads stadsmuseum och fungerar som ett slags samhällsminne. Vi måste tänka på att vi skapar minnen även i dag. Så det här kan vi helt enkelt inte låta passera.

Klostret är Ystads stadsmuseum och fungerar som ett slags samhällsminne, framhåller intendenten Tina Westergren.
Klostret är Ystads stadsmuseum och fungerar som ett slags samhällsminne, framhåller intendenten Tina Westergren.
Foto: Johan Bentzel

Österlenmagasinet har varit i kontakt även med Österlens museum i Simrishamn för att höra om de gör något liknande, men museichefen Lena Alebo ger ett nekande svar:

– Vi försöker koncentrera oss på att hålla så mycket som möjligt av verksamheten i gång och hålla öppet i stället. Bra att Ystad gör det. Det kan ju gälla för oss också.

Enligt Tina Westergren koncentrerar sig Klostermuseet visserligen fullt ut på Ystads kommun och inte på grannkommunerna, men eftersom det är vardagslivet som är av intresse kan även berättelser från personer bosatta i andra kommuner vara intressanta, exempelvis om de jobbar eller studerar i Ystad.

Hon betonar också att museet inte är ute efter de generella dragen eller information som går att få tag i via medierna, utan enbart det nära och personliga.

– Man ska tänka på det som en dagboksanteckning. Hur känns det just för dig? Vissa är väldigt oroliga. En del blir ensamma och isolerade. Andra kanske tar det med en klackspark. Man reagerar olika och vi är intresserade av alla de historierna. Vi samlar inte bara inte det som är trevligt och lättsamt, utan även det som är tungt och dystert. Som museum ska vi ju spegla helheten. Vi är redo för allt.