1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Pristagare

Världsgitarrist från Vitemölla får kulturpriset

Världsgitarristen Göran Söllscher som bor i Vitemölla är årets kulturpristagare. Han har hänfört publik världen över med sitt gitarrspel, men ett av de roligaste projekten på senare år, enligt honom själv, är konserterna i Södra Mellby kyrka tillsammans med Simrishamns musikkår och kulturskolans elever.
Göran Söllscher är en av Sveriges absolut mest framstående internationella solister, professor vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Foto: Mark Hanlon

Simrishamns kommun delar årligen ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium. 2020 års kulturpristagare är Göran Söllscher.

– Jag blev jätteglad och faktiskt lite rörd. I dessa oroliga tider med anledning av covid-19, när vi måste hålla social distans och konserter avbokas på löpande band kändes det extra fint att få den uppskattning som kulturpriset innebär, säger Göran, som inte bara är en eftertraktad konsertgitarrist utan också professor vid Musikhögskolan i Malmö.

Hur ser din arbetssituation ut just nu?

– Jag sköter just nu min professur vid musikhögskolan på distans. Även om det inte är optimalt så fungerar det absolut under en begränsad tid. Jag försöker att se det som en spännande utmaning och tror att både lärare och studenter kommer att ta med sig det vi lär oss nu, till tiden efter viruset. Jag känner mig privilegierad att bo här ute på landet där man kan röra sig fritt, särskilt när jag pratar med kollegor som min gamla skivproducent som bor i Berlin och varit instängd i sin lägenhet i över en månad. Det känns inte så farligt att behöva flytta fram några konserter när så många andra drabbas så mycket hårdare.

Din musik betyder väldigt mycket för många andra men vad betyder den för dig?

– Musiken är mitt andningshål där jag får utlopp för mina känslor. Jag har spelat gitarr sedan jag var fem år gammal. Jag hade turen att mina föräldrar försåg mig med ett lättspelat instrument. Senare gick jag fem år i musikskolan, det var också avgörande. Hade musikskolan inte funnits så hade jag inte varit musiker idag!

Arkivbild från en repetition tillsammans med orkesterföreningen och kulturskolans elever.
Foto: Torun Bortz

Nämn någon av höjdpunkterna från din långa karriär!

– Från mitten av 80-talet fram till nu har jag gjort ett 15-tal turnéer i Japan. 1993 bodde vi där hela familjen en längre tid i en fiskeby utanför Tokyo. Intrycken från den tiden har satt djupa spår hos oss allihop. Japan har känts lite som ett andra hemland för mig.

– En annan höjdpunkt är när jag 1981 följde med kungaparet på deras statsbesök i Kina. Senast i september gavs jag möjlighet att återvända till Kina för en turné, det var också en fantastisk upplevelse. Men bland det roligaste jag gjort de senaste åren är ett projekt tillsammans med Simrishamns musikkår och kulturskolan, där vi gett konserter i Södra Mellby kyrka tillsammans. Kulturskolan är en fantastisk institution som jag är säker på har spelat en stor roll för det vi kallar det svenska musikundret. De fångar upp musikintresserade ungdomar och ger dem redskapen. Det arbetet är ovärderligt.

Göran Söllscher

Ålder: 64 år
Bor: Vitemölla
Smultronställe: Backarna strax norr om Vitemölla. När du står där och tittar ut över havet förstår du att det är den vackraste platsen på jorden!
En ledig dag: Spelar jag gitarr eller golf.
Lyssnar helst på: God musik från nästan alla genrer där musikerna har lagt ner hjärta och själ i skapandet.
Spelar helst: Jag börjar ofta dagen med något stycke av Johann Sebastian Bach.
Om jag inte var musiker: Hade jag kanske varit meteorolog. När jag gjorde lumpen inom vädertjänsten blev jag väldigt intresserad av meteorologi.

Läs mer

Ö Vemmerlöv

Musik i sommarkväll

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 29 juli klockan 19 blir det schlagerafton med Gustav Brandt, Majvi Danielsson och Ingrid Dahlström i Ö Vemmerlövs kyrka. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.