GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pristagare

Världsgitarrist från Vitemölla får kulturpriset

Världsgitarristen Göran Söllscher som bor i Vitemölla är årets kulturpristagare. Han har hänfört publik världen över med sitt gitarrspel, men ett av de roligaste projekten på senare år, enligt honom själv, är konserterna i Södra Mellby kyrka tillsammans med Simrishamns musikkår och kulturskolans elever.
Vitemölla • Publicerad 7 maj 2020
Göran Söllscher är en av Sveriges absolut mest framstående internationella solister, professor vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Göran Söllscher är en av Sveriges absolut mest framstående internationella solister, professor vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Foto: Mark Hanlon

Simrishamns kommun delar årligen ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium. 2020 års kulturpristagare är Göran Söllscher.

– Jag blev jätteglad och faktiskt lite rörd. I dessa oroliga tider med anledning av covid-19, när vi måste hålla social distans och konserter avbokas på löpande band kändes det extra fint att få den uppskattning som kulturpriset innebär, säger Göran, som inte bara är en eftertraktad konsertgitarrist utan också professor vid Musikhögskolan i Malmö.

Hur ser din arbetssituation ut just nu?

– Jag sköter just nu min professur vid musikhögskolan på distans. Även om det inte är optimalt så fungerar det absolut under en begränsad tid. Jag försöker att se det som en spännande utmaning och tror att både lärare och studenter kommer att ta med sig det vi lär oss nu, till tiden efter viruset. Jag känner mig privilegierad att bo här ute på landet där man kan röra sig fritt, särskilt när jag pratar med kollegor som min gamla skivproducent som bor i Berlin och varit instängd i sin lägenhet i över en månad. Det känns inte så farligt att behöva flytta fram några konserter när så många andra drabbas så mycket hårdare.

Din musik betyder väldigt mycket för många andra men vad betyder den för dig?

– Musiken är mitt andningshål där jag får utlopp för mina känslor. Jag har spelat gitarr sedan jag var fem år gammal. Jag hade turen att mina föräldrar försåg mig med ett lättspelat instrument. Senare gick jag fem år i musikskolan, det var också avgörande. Hade musikskolan inte funnits så hade jag inte varit musiker idag!

Arkivbild från en repetition tillsammans med orkesterföreningen och kulturskolans elever.
Arkivbild från en repetition tillsammans med orkesterföreningen och kulturskolans elever.
Foto: Torun Bortz

Nämn någon av höjdpunkterna från din långa karriär!

– Från mitten av 80-talet fram till nu har jag gjort ett 15-tal turnéer i Japan. 1993 bodde vi där hela familjen en längre tid i en fiskeby utanför Tokyo. Intrycken från den tiden har satt djupa spår hos oss allihop. Japan har känts lite som ett andra hemland för mig.

– En annan höjdpunkt är när jag 1981 följde med kungaparet på deras statsbesök i Kina. Senast i september gavs jag möjlighet att återvända till Kina för en turné, det var också en fantastisk upplevelse. Men bland det roligaste jag gjort de senaste åren är ett projekt tillsammans med Simrishamns musikkår och kulturskolan, där vi gett konserter i Södra Mellby kyrka tillsammans. Kulturskolan är en fantastisk institution som jag är säker på har spelat en stor roll för det vi kallar det svenska musikundret. De fångar upp musikintresserade ungdomar och ger dem redskapen. Det arbetet är ovärderligt.

Göran Söllscher

Ålder: 64 år

Bor: Vitemölla

Smultronställe: Backarna strax norr om Vitemölla. När du står där och tittar ut över havet förstår du att det är den vackraste platsen på jorden!

En ledig dag: Spelar jag gitarr eller golf.

Lyssnar helst på: God musik från nästan alla genrer där musikerna har lagt ner hjärta och själ i skapandet.

Spelar helst: Jag börjar ofta dagen med något stycke av Johann Sebastian Bach.

Om jag inte var musiker: Hade jag kanske varit meteorolog. När jag gjorde lumpen inom vädertjänsten blev jag väldigt intresserad av meteorologi.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.