1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Pristagare

Växande karateklubb får årets idrottspris

2020 års idrottspristagare i Simrishamns kommun är Simrishamns karateklubb. Just nu står den gemensamma träningen för klubbens medlemmar på paus på grund av coronapandemin, men ÖM har träffat föreningens ordförande Dag Lind.
Just nu är den gemensamma träningen för Simrishamns karateklubbs medlemmar inställd på grund av covid-19, men föreningen uppmuntrar medlemmarna att hålla igång träningen på hemmaplan. Klubbens ordförande Dag Lind ger ett smakprov på karatens ädla konst hemma i trädgården.
Foto: Hannah Andersson

I Simrishamns karateklubb möts utövare i alla åldrar och föreningen ser ett växande intresse för sporten.

– Det känns väldigt bra att få idrottspriset som en bekräftelse på att Simrishamns kommun uppskattar vad vi gör, säger Dag Lind, ordförande i Simrishamns karateklubb sedan tio år tillbaka.

Vid Svenska Karateförbundets årsstämma, den 14 mars, tilldelades Simrishamns karateklubb priset ”Årets idrottsförening 2019”.
Foto: Hannah Andersson

Kommunens idrottspris är den andra utmärkelsen som klubben haft glädjen att motta i år.

– Vid Svenska Karateförbundets årsstämma, den 14 mars, tilldelades klubben ”Årets idrottsförening 2019” som ett kvitto på att vi bedriver träning på en bra nivå, med duktiga instruktörer.

Föreningen startades 1985.

– Det är Christer Rosén som har lagt fundamentet för klubben och troget tränat oss tre gånger i veckan i mer än trettio års tid, berättar Dag. Vi skulle ha firat 35-årsjubileum i år, men försöker ta vårt samhällsansvar och skjuter upp firandet så väl som all gemensam träning.

Arkivbild från karateklubbens dagläger förra våren.
Foto: Mark Hanlon

Karateklubben har ett 90-tal aktiva medlemmar.

– Tack vare att flera duktiga tränare tillkommit har klubben kunnat skjuta fart och det är med stor glädje vi har sett en klar uppgång av medlemsantalet de senaste åren, berättar Dag.

Till de gemensamma träningstillfällena, som hålls tre gånger i veckan, kan det dyka upp så många som 50 deltagare.

– Därför pausar vi träningarna just nu, men det är inte utan att man saknar att träffa vårt fantastiska gäng!

Karateklubbens dojo, träningslokal, är jympasalen på Simrislundsskolan.

– Men vi börjar växa ur den och hoppas att kommunen kan hjälpa oss att hitta en större lokal att byta till så småningom.

Gemenskapen är stor i karateklubben där utövare i alla åldrar, killar som tjejer, möts på lika villkor.

– Vi har hela familjer som tränar hos oss, vilket är fantastiskt roligt. Vår äldsta medlem är Christer som är 78 år och yngst är Tyra som är 5. Senaste terminsavslutningen hyrde vi en pizzeria i Simrishamn för att äta och titta på Karate Kid på storbild tillsammans. Det skapar en fin gemenskap att ha kul tillsammans.

Dag Lind är själv instruktör i Simrishamns karateklubb sedan tjugo år tillbaka.
Foto: Hannah Andersson

Karate handlar om att utmana sig själv fysiskt och inte minst mentalt.

– Karate är en karaktärsutvecklande sport som handlar mycket om behärskning. Du tränar upp en självkontroll som du har nytta av i många situationer i livet, menar Dag.

Han kom själv i kontakt med sporten, och klubben i Simrishamn, när hans son ville börja träna.

– Är det inte tråkigt att bara titta på, frågade Christer mig en dag där jag satt och följde träningen från åskådarplats.

Sagt och gjort. Dag provade, blev biten och är själv instruktör sedan tjugo år tillbaka.

– Som instruktör får man så mycket tillbaka, det är fantastiskt att få se människor växa som personer tack vare sporten.

Årets idrottspristagare

Motivering: ”Simrishamns karateklubb tilldelas Simrishamns kommuns idrottspris 2020 för föreningens över trettio år långa och målmedvetna arbete med att utveckla dojon till en jämlik mötesplats där alla är välkomna att mötas i respekt och ödmjukhet och där en unik sak är att familjemedlemmar i olika åldrar samtidigt kan träna, utvecklas och lära av varandra.”

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.