Vilda blommor och bin ­­på vårens program

Sydöst Artikeln publicerades
Den 20 juli gästar Österlens Trädgårdssällskap Werner Rohwedder och Jette Kjaers vackra trädgård i Gyllebo. Temat för besöket är agave.
Den 20 juli gästar Österlens Trädgårdssällskap Werner Rohwedder och Jette Kjaers vackra trädgård i Gyllebo. Temat för besöket är agave.

Med träffar varje månad välkomnar Österlens Trädgårdssällskap våren. Nästa onsdag gästas föreningen av bokhandlaren och trädgårdsentusiasten Kerstin Rydholm.

Redan i mitten av februari smög Österlens Trädgårdssällskap igång trädgårdsvåren med en första föreläsning. Nästa programpunkt är föreningens årsmöte, onsdagen den 18 mars klockan 19.00. Efter årsmötet bjuder bokhandlaren och trädgårdsentusiasten Kerstin Rydholm, från Ystads Bokhandel, på trädgårdsinspiration i bokform. Kerstin tipsar om nyheter inom trädgårdsböckernas värld.

Lotte Möller har skrivit boken ”Bin och människor: om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker” som blev nominerad till Augustpriset 2019 och utsedd till Årets trädgårdsbok 2019. Onsdagen den 15 april klockan 19.00 besöker hon Österlens Trädgårdssällskap för att ta med åhörarna på en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld. Relationen mellan människor och bin står i centrum.

Båda träffarna sker på Österlens museum i Simrishamn. Inträdet är fritt för medlemmar, andra betalar en slant och i entréavgiften ingår fika. Ta gärna med märkta växter eller annat till föreningens lotteri.

Måndagen den 25 maj klockan 18.30 gör föreningen ett besök hos Freja och Julia Lindskogs handelsträdgård, Systrarna Lindskog Trädgård och Design AB. Det blir presentation och rundvandring samt personlig rådgivning och tillfälle att handla. Programpunkten vänder sig endast till medlemmar.

Österlens Trädgårdssällskap firar de vilda blommornas dag måndagen den 15 juni klockan 18.30 med ett besök hos Sophia Callmer och Martin Stoltze i Maglehem. Sophia och Martin bjuder på en guidad tur på deras fantastiska ängar med en stor artrikedom av olika vilda växter. Fritt inträde för medlemmar, icke medlemmar betalar en slant.

Sanna Töringe och Anders Granström bjuder hem till sin sommarprunkande trädgård i Löderup måndagen den 6 juli klockan 18.30. Efter trädgårdsvandringen blir det olivoljeprovning i butiken. Endast för medlemmar, begränsat antal platser.

Måndagen den 20 juli klockan 18.30 besöker föreningen Jettes have, ett besök med fokus på agave. Jette Kjaer och Werner Rohwedder har samlat på sig många olika arter och sorter. Werner berättar om agaven och dess historia, varifrån de kommer, hur de sköts och hur de används. Gratis för medlemmar, andra betalar en slant.

Trädgårdsföreningens medlemmar gör även trädgårdsresor tillsammans. Söndagen den 10 maj går färden till vårfesten på Sofiero. På vägen mot Helsingborg blir det även ett besök på Löddeköpinge plantskola. Även icke medlemmar är välkomna att följa med på resan. Bindande anmälan, senast 1 april.