1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Kommun

Vill få bukt med krångel

En del av invånarna och företagen i Tomelilla kommun tycker att det är onödigt krångligt att ha kontakt med Tomelilla kommun. För dem lanseras nu Krångelportalen.

De saker i den kommunala verksamheten som invånare och företag tycker är krångligt vill kommunen få reda på för att kunna förändra och utveckla servicen. Därför inrättas en Krångelportal.

– För de som arbetar i kommunen kan många saker vara självklara, och det finns risk att man blir lite hemmablind. Därför ska det bli spännande att se vilka olika krångel som kommer att anmälas, säger Helene Grafman, ansvarig för uppstarten av Krångelportalen.

Krångelportalen riktar sig till invånare och företag, och är alltså inte tänkt för interna frågor. Men om en anställd eller förtroendevald upptäcker ett krångel som drabbar invånare och företag så kan även de anmäla krånglet.

Sedan den 11 maj kan man anmäla krångel via en e-tjänst på kommunens webb. Det går också bra att anmäla genom att ta kontakt med Tomelilla Direkt på telefon, brev eller e-post.

– Tanken är att vi ska kunna identifiera och eliminera de onödigt krångliga processer vi har i kommunen, säger kommundirektör Britt-Marie Börjesson. Det här är en viktig fråga som vi från ledningsnivå noga följer.

Även politiskt finns stort intresse för Krångelportalen:

– Kommunen finns till för invånarna. Det är därför av största vikt att verksamheten anpassas så att det blir enkelt och begripligt att ha att göra med kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg (C).

Vartefter anmälningar om krångel kommer in kommer de att presenteras på kommunens webb. Där kan man också följa handläggningen och se vilka resultat en anmälan får.

– Kommunen finns till för invånarna. Det är därför av största vikt att verksamheten anpassas så att det blir enkelt och begripligt att ha att göra med kommunen, säger Leif Sandberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.