1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vinterbadare vill sprida sin passion till andra

Vad är det egentligen som lockar med iskalla utomhusbad? Den frågan har psykologen och vinterbadaren Helena Kubicek Boye försökt besvara i boken ”Wild swimming – Bada för livet”. Bilderna står Österlenfotografen Gabriella Dahlman för, också hon hängiven vinterbadare.
Varje lördagsförmiddag på vintrarna åker Gabriella Dahlman och hennes kompis till Spraggehusen, där de först tar en halvtimmes promenad och sedan vinterbadar. Samtliga bad dokumenteras på Instagram. Nu har det även blivit en bok i ämnet, med text av Helena Kubicek Boye. Både denna bild och bilden nedan är ur boken ”Wild Swimming – Bada för livet”.
Foto: Gabriella Dahlman

Den legitimerade psykologen Helena Kubicek Boye har många titlar på sitt visitkort: KBT-terapeut, mindfulnessinstruktör, sömnexpert samt författare till både faktaböcker och spänningsromaner.

Sedan tre år tillbaka är hon en så kallad ”wild swimmer”, vilket betyder att hon badar utomhus året om. I boken ”Wild swimming – Bada för livet” har hon försökt förklara tjusningen med sin passion och också ge exempel på mentala strategier för att kunna möta kylan.

quote
Från början var det mest för att skryta: Kolla här, vi kan bada när det är iskallt!

En som redan har full koll på detta är fotografen Gabriella Dahlman, bosatt i Hammenhög.

Tillsammans med en kompis har hon vinterbadat vid Spraggehusen en gång i veckan i sju års tid och har dessutom dokumenterat alla de cirka 300 baden med sin mobilkamera. Bilderna har sedan lagts ut på Instagram.

– Från början var det mest för att skryta: Kolla här, vi kan bada när det är iskallt! Men sedan fortsatte vi att ta en bild vid varje tillfälle. Det blev liksom en del av badet, säger hon.

Det var på det sättet som just hennes bilder kom att illustrera Helena Kubicek Boyes text. Förlaget, som Gabriella Dahlman har jobbat åt förut, följde nämligen Instagramkontot.

Ursprungligen var det tänkt att bilderna därifrån också skulle vara bilderna i boken, men eftersom de var tagna med mobilen fungerade det inte riktigt. En och annan Instagrambild har ändå kommit med, men de övriga är specialtagna för ändamålet.

– Några bilder är från våra bad. Sedan har jag fotograferat författaren också och även varit i andra delar av landet, exempelvis i Lappland. Men mycket är från Skåne, säger Gabriella Dahlman.

När radioprogrammet Stil tog upp temat fashionabla kurorter berördes även ämnet vinterbad. Då fick Gabriella Dahlman och Helena Kubicek Boye berätta om sin passion.
Foto: Gabriella Dahlman

Boken kom ut redan i höstas, men häromveckan gästade de två upphovspersonerna radioprogrammet Stil för att prata om fenomenet vinterbad. Avsnittet heter ”Fashionabla kurorter – ett sätt att bota sig med stil” och går att hitta på Sveriges Radios hemsida.

– Det var en rolig grej, för Stil brukar främst ta upp mode. Samtidigt är det ju ett väldigt brett program, säger Gabriella Dahlman.

Men vad är då egentligen svaret på den fråga som artikeln inleddes med och som boken vill besvara? Gabriella Dahlman ger en snabb sammanfattning, baserat på sina egna erfarenheter:

– Egentligen är det ju helt galet och inte särskilt behagligt att bada i iskallt vatten. Men man mår både fysiskt och psykiskt bra av det. Det ger en kick!

Varje lördagsförmiddag på vintrarna åker Gabriella Dahlman och hennes kompis till Spraggehusen, där de först tar en halvtimmes promenad och sedan vinterbadar. Samtliga bad dokumenteras på Instagram. Nu har det även blivit en bok i ämnet, med text av Helena Kubicek Boye. Både denna bild och bilden nedan är ur boken ”Wild Swimming – Bada för livet”.

Gabriella Dahlman och Helena Kubicek Boye har berättat mer om sin passion för vinterbad i radioprogrammet Stil.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Kivik

Kiviksbygdens historiska försvar

Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.