GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Viottiverk för alla att se

Ulla Viotti har skänkt tio fotografier på några av sina mest betydelsefulla verk till Tomelilla konstsamling, som för närvarande ställer ut dem till allmän beskådan.
Publicerad 14 februari 2019
Ulla Viotti framför fotografiet på Cimbris, som hon uppförde på Friaborgsområdet i Simrishamn i slutet av 90-talet som ett monument över platsens forna tegelindustri.
Ulla Viotti framför fotografiet på Cimbris, som hon uppförde på Friaborgsområdet i Simrishamn i slutet av 90-talet som ett monument över platsens forna tegelindustri.
Foto: Johan Bentzel

Teglet har länge varit Brantevikskonstnären Ulla Viottis huvudsakliga material. I snart 30 år har hon samarbetat tätt med Hans A. Petersens Tegelverk i Danmark, som tillverkar det kolbrända tegel som har blivit hennes signum.

Genom åren har hon skapat en lång rad uppskattade skulpturer i form av större byggnadsverk, som på ett eller annat sätt knyter an till den omgivning där de har uppförts.

– Sedan 1969, då jag gjorde ett verk till Sparbankens huvudkontor i Katrineholm, har jag jobbat med uppdrag för offentlig miljö, säger hon.

Det hade varit svårt för Tomelilla konstsamling att ta hand om de ursprungliga verken, som med några få undantag står kvar där de en gång uppfördes. I stället har stiftelsen fått äran att förvalta tio stora fotografier av desamma, i huvudsak verk som har uppförts i Skåne men också i Kina och Grekland.

Det är första gången i konstsamlingens 95-åriga historia som den har fått en donation av det här slaget. Men att det rör sig om avbildningar i stället för verken i sig gör det inte mindre hedrande, enligt stiftelsens företrädare Sten Bjerketun.

– Det är ett stort ansvar. Om verken skulle förstöras och behöva byggas upp på nytt har vi dokumentationen, säger han.

Dessutom passar det in på konstsamlingens motto, att göra konsten tillgänglig för landbygdens folk, betonar han.

– Alla har inte möjlighet att åka ut i världen. De kan i stället komma till oss och ta del av konsten.

Donationen finns att beskåda på Tomelilla konsthall fram till den tredje mars. I entrén står även en modell av ”Bibliotecha”, Ulla Viottis kommande skulptur på Kivik Art Centre, som det just nu pågår en crowdfunding till.

Johan BentzelSkicka e-post
Johan BentzelSkicka e-post