1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vredgad Selma Lagerlöf på ny sommarscen

Görel Crona som Selma Lagerlöf i monologen Selmas Samlade vrede – det är sommarens stora teatersatsning på Kåseholms slott.
Sedan genombrottet i TV-serien Varuhuset har det blivit åtskilliga roller både på scen, för tv och på bioduken för Görel Crona.
Foto: INES SEBALJ

– Selma Lagerlöf är en förebild och hjältinna, konstaterar skådespelaren Görel Crona när ÖM når henne på telefon.

Många i den äldre generationen minns säkert fortfarande Görel Crona som Ylva i 1980-talets stora, svenska TV-serie Varuhuset. Den 60 avsnitt långa serien var något helt nytt för svenska tittare och rollen blev Görel Cronas stora genombrott.

Efter det har det blivit åtskilliga roller både på scen, för tv och på bioduken. Senast kunde vi se henne i den uppmärksammade tv-thrillern Springfloden, där hon spelar den ytterst obehagliga Jackie Berglund.

– Jag tänkte att det var en liten roll, men den slog verkligen till, konstaterar hon och skrattar till.

Görel Cronas repertoar är bred och sedan premiären av ”Selmas samlade vrede” i Lidköping förra våren har hon med jämna mellanrum iklätt sig rollen som den ikoniska författaren som både blev den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur och Svenska akademiens första kvinnliga ledamot – i en tid på kvinnor inte hade särskilt mycket att säga till om, inte ens om sina egna livsval.

– Selma Lagerlöf var en förespråkare för kvinnlig rösträtt och för kvinnors delaktighet i samhället. Den tidens kvinnors kamp för att få leva de liv de ville känns märkligt aktuell, särskilt med tanke på metoo-rörelsen, menar Görel Crona.

Och konstaterar att hon den senaste tiden själv fått upp ögonen för hur det ser ut i hennes egen bransch och hur kvinnor där accepterat att bli behandlade. Hon talar om ett förminskande av den kvinnliga kreativiteten, men tillägger att kvinnor också är bra på att förminska sig själva:

– Vi säger ”jag ska göra en liten föreställning” eller ”jag ska skriva en liten bok” medan män säger ”jag ska förändra universum.”

Monologen ”Selmas samlade vrede” är skriven av Margareta Skantze.

– Hon skriver nästan enkom dramatik om historiska kvinnor. Den här skrev hon i samband med ett Selma Lagerlöf-jubileum, men efter det har den egentligen inte spelats. SÅ ramlade jag över den och tänkte ”så himla bra”! Utbrister hon.

Föreställningen visas på Kåseholms slott 2-7 augusti. Alla föreställningar börjar klockan 18, utom söndagen den 4, då föreställningen ges med start klockan 15.

Föreställningen visas på Kåseholms slott 2-7 augusti.