1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vuxenutbildningen växer - utökar med el

Den kommunala vuxenutbildningen i Simrishamn växer. En nyhet för hösten är yrkesutbildningen till elektriker.
De första eleverna på nystartade yrkesutbildning till elektriker, i kommunala vuxenutbildningens regi, har redan hunnit gå några veckor på sin utbildning. Bo Lilja och Krister Holst är lärare på utbildningen, mellan dem står Charlotte Larkin, studie- och yrkesvägledare.
Foto: Hannah Andersson

Åtta elever tog chansen när den första yrkesutbildning till elektriker, i kommunala vuxenutbildningens regi, startade för några veckor sedan. När ÖM besöker Österlengymnasiet i Simrishamn sitter vuxeneleverna och pluggar inför slutprovet i ellära och elektromekanik.

Joakim Ralmark, Andreas Nordahl och Sakultala ”Nicki” Lerdyaso är tre av dem och några veckor in i utbildningen är alla tre nöjda med sitt val.

– Det är en intressant utbildning! säger Nicki. Och arbetsmarknaden är attraktiv, fortsätter Andreas. Dessutom har vi väldigt kul tillsammans och hjälper varandra vilket skapar bra stämning i gruppen.

Joakim Ralmark har teknikprogrammet på Österlengymnasiet i ryggsäcken medan Sakultala ”Nicki” Lerdyaso tidigare pluggat industriteknik och jobbat inom restaurangbranschen. Nu pluggar båda till elektriker.
Foto: Hannah Andersson

Den kommunala vuxenutbildningen i Simrishamn erbjuder sedan tidigare yrkesutbildningar inom vård- och omsorg, samt restaurang- och livsmedel.

– Vi har ett nära samarbete med det lokala näringslivet och när vi märkte att det fanns ett behov av elektriker på arbetsmarknaden bestämde vi oss för att starta upp en yrkesutbildning, berättar Charlotte Larkin, studie- och yrkesvägledare.

Intaget till utbildningen är löpande.

– När vi har en tillräckligt stor grupp kör vi igång, berättar Charlotte.

Andreas Nordahl är it-tekniker i grunden och även utbildad programmerare. Nu breddar han sin kompetens ytterligare med yrkesutbildning till elektriker.
Foto: Hannah Andersson

El- och energiprogrammets första vuxenelever började i september och examineras i januari 2020. Efter avklarad utbildning kan de jobba som installationstekniker, men de har även möjlighet att erhålla ETG-examen enligt elektrikerbranschens eget utbildningskoncept.

– Med ETG-examen ges möjligheten att anställas som förstaårsmontör direkt efter avslutade studier, förklarar Krister Holst, lärare på utbildningen tillsammans med Bo Lilja. ETG har tagits fram som en kvalitetssäkring som utgår från branschens krav på blivande medarbetare. För att ta ETG-examen måste eleverna bli godkända på vissa moment under sin praktik, klara kursproven och avlägga ett veckolångt praktiskt yrkestest som examineras externt, fortsätter Bo att berätta.

Chansen att få jobb efter avslutad utbildning menar Bo och Krister är goda.

– Har eleverna rätt förutsättningar och klarar kurserna är chanserna att få jobb goda, det finns ett stort behov av elektriker i Skåne.

Yrkesutbildning till elektriker omfattar cirka 17 månaders studier varav 8 veckors arbetsplatsförlagt lärande. Skoldagarna är förlagda till Österlengymnasiet i Simrishamn.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Simrishamn

Pest, kolera och fattigdom

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Segling

Skola med vind i seglet

Kapsejsning, knopar och kul kompishäng stod på schemat för de åtta barnen i Simrishamns segelsällskaps seglarskola förra veckan.