1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det är dags för oss alla att ta ställning mot rasismen

När mordet på afroamerikanen George Floyd av en vit polis i Minneapolis i slutet av maj fångades på film, och spreds över världen, så ledde upprördheten till att Black lives matter-rörelsen och kampen mot rasism fick nytt bränsle. Överallt i USA och i många städer i Europa gav sig människor ut för att visa att rasismen borde vara historia, att människors hudfärg inte längre ska avgöra hur de behandlas och hur deras liv formas.
Black lives matter-demonstration på Gärdet i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Inte minst coronapandemin har satt nytt fokus på den djupa ojämlikhet som fortfarande råder mellan människor på grund av deras hudfärg. Människor med färg jobbar oftare i yrken där de riskerar att smittas och lider i högre utsträckning av trångboddhet, vilket lett till att fler inom denna grupp blivit sjuka och dött.

Även om Black lives matter-rörelsen började som en protest mot rasismen inom den amerikanska polisen, mot att svarta så ofta dödas, misshandlas och trakasseras av polisen, så har fokus vidgats till hur rasismen fortfarande är en så fundamental del av det amerikanska samhället, och i viss mån också av våra europeiska.

Att så många vita, inte minst unga, människor engagerar sig i rörelsen och protesterar gör mig stolt. De visar att det breda engagemang som finns för att en gång för alla utrota den onda sjuka som rasismen utgör. Vi ser också poliser böjer ett knä för att visa att de också tar ställning mot rasismen.

Detta är en insändare i osterlenmagasinet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Självklart engagerar sig också de som inte vill ha en förändring. I USA har inte minst president Trump och andra konservativa tagit ställning mot BLM. Trump har skickat ut federal polis för att attackera fredliga demonstranter, och till och med velat skicka in reguljära arméförband för att rensa gatorna från människor som protesterar.

Här hemma blir konservativa ledarskribenter som Svenska Dagbladets Ivar Arpi, Kristianstadbladets Carolin Dahlman och Smålandspostens Fredrik Haage närmast existentiellt kränkta över det starka antirasistiska engagemanget och en ung kristdemokrat från Kronoberg blir till och med så upprörd att han kallar vita som tar ställning mot rasismen för ”självhatare”.

Det är dags för oss alla att ta ställning mot rasismen. Att ge alla människor samma rättigheter och möjligheter ger inte mig mindre rättigheter och möjligheter. Tvärtom skapar det ett tryggare och lyckligare samhälle för alla människor.

Lennart Adell Kind, Växjö