1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Utställning

Återbruk och åkerbruk i nya utställningar

Takao Momiyamas återbrukade plagg och tygstycken, varsamt lagade med den japanska sömnadstekniken sashiko möter just nu Gunnel Petterssons frågor om lokal livsmedelsproduktion och kultursorternas betydelse, på Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Farmaceutens bästa tips för ditt sommarapotek

Sommaren är här och med den kommer mygg, knott, fästingar och risk att bränna sig i solen. Vi bad Annette Andersson som driver Apoteksgruppen Simrishamn på Gamla Järrestadsvägen om sina bästa tips på hur man kan förbereda sig.

Simrishamn

Coronakrisen fick grannar att dela på kock

I sviterna av Coronapandemin har ett samarbete av det ovanligare slaget inletts i Österlens krogbransch. Linus Persson, köksmästare på Örum 119 har sedan i början av juni lånats ut till grannen, Örums Nygård.

Simrishamn

Viveca Andersson lever ett mönsterliv

Efter ett yrkesliv som bildlärare återvände Viveca Andersson till tonårspassionen - att skapa mönster. På Hagestad textiltryck är det hantverk på hög nivå som gäller.

Simrishamn

De cyklar mot rasism

Efter 11 dagar och 70 mil på cykelsadeln har Edvin Bergsland och Viktor Nordström från Norrköping nått sitt mål: Borrby. Under strapatsen har killarna passat på att samla in pengar i kampen mot rasism.

Simrishamn

Tre nya verk visas på Kivik Art i sommar

I år bjuder Kivik Art Centre på tre nyheter: ett nytt permanent verk, Lyckans Portar, av franske konstnären Hubert Garnier, ett temporärt verk i landskapet, Ruta, av dansk/svenska paret Maria Finn och Jacob Kamp och en helt ny entré.

Simrishamn

Kontakta redaktionen:

Tipsa oss

Du får gärna lämna ett nyhetstips till oss eller ge på förslag om vad vi bör skriva om.Hör av dig!

Hitta drömjobbet

Simrishamn

Familjen Britzén sålde allt för att leva vanlife

Att byta ett inrutat liv med fast boende och jobb mot en rullande tillvaro i husbil är något många drömmer om, men få vågar genomföra.

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Stenshuvud

Bland troll, pysslingar och jättar

Kiviks Museum guidar kring Stenshuvuds kulturhistoria och mytologi fredagen den 10 juli. Start utanför Naturum klockan 13.00. För både vuxna och barn från 7 år. Plats måste bokas i kontakt med museet. Vandringen sker på egen risk, även om guiden förmedlar tips om hur man skyddar sig från trolldom.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Krönikörer

Hitta företag och tjänster

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lästävlingar för stora och små

Svårt att välja bok till hängmattan? Stor som liten får i sommar extra hjälp av biblioteket att hitta rätt i bokdjungeln. Dessutom utlovas fina bokpriser.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Kivik

Sommaröppet på museet

Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.

Kivik

Vår kunskap om universum

Torsdagen den 25 juni bjuder Kiviks museum in till föreläsningen ”Jorden – så ock på himmelen” med astronom Anders Nyholm. Anders kommer att prata om hur vår kunskap om universum har förändrat vår världsbild genom årtusendena. På Äppelgården klockan 18.30. Entré inklusive kvällsmacka. Boka plats i kontakt med museet.

Skillinge

Gärsnäs församling öppnar café

Torsdagen den 18 juni klockan 11 öppnar Gärsnäs församling Kapellgårdens café på Skillinge. Caféet ligger i anslutning till Skillinge kapell. På menyn står kaffe, te, läsk, glass, kakor och mackor. Kapellgårdens café kommer att vara öppet torsdag-söndag klockan 11-16 under sommaren.

Vinn boken

Tävling

Vi lottar ut ett exemplar av Emmy Abrahamsons nya roman ”Hur man blir slängd överbord”.

Evenemang

Berättarfest för femte året

Utomhus – med avstånd – och max 40 deltagare. Det är receptet för årets Berättarfest på Österlen som vill få deltagarna att lyssna, häpna, skratta och för en stund släppa tankarna på pandemin.

Simrishamn

Glimmingehus öppnar försiktigt för säsongen

En av sydöstra Skånes största turistattraktioner, medeltidsborgen Glimmingehus, har påverkats hårt av Coronapandemin. Efter att ha hållit stängt sedan sportlovet öppnar borgen nu, men med omfattande restriktioner.

Simrishamn

De har satt sin fars sjömansminnen på pränt

Under 1970-talet började sjökapten Ivar Brange i Brantevik skriva ner sina minnen från livet till havs. Nu har hans döttrar, Ingrid Monthan och Charlotte Sollie Brange, sammanställt berättelserna i boken ”Vi seglade ännu på allvar”.

Hemester

Utflyktstips i sommar- och hemestertid

Sommaren 2020 kommer för många att innebära en semester på hemmaplan. ÖM har bett Caroline Alesmark, författaren bakom nyutgivna ”Österlen – utflykter, upplevelser och nya upptäckter” att dela med sig av sina bästa utflyktstips.

Simrishamn

De träffas för att sticka i det offentliga rummet

På lördag infaller Världsstickardagen, eller World Wide Knit in Public Day som den också kallas. För stickningsentusiasterna på Österlen är det sjätte året man träffas på gräsplätten framför S:t Nicolai kyrka i Simrishamn för att sticka och umgås.

Grattis!