GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Aktiviteter för alla under Pollineringsveckan

Kiviks musteri och Naturum bjuder, tillsammans med lokala aktörer, in till kul aktiviteter för alla åldrar under Pollineringsveckan 15-23 maj.
Naturum i Stenshuvuds nationalpark visar tre utställningar: en om gröna korridorer, en om ängar och en om vilda bin – samtliga med fokus på biologisk mångfald och pollinering.
Naturum i Stenshuvuds nationalpark visar tre utställningar: en om gröna korridorer, en om ängar och en om vilda bin – samtliga med fokus på biologisk mångfald och pollinering.
Foto: Hannah Andersson

Pollineringsveckan på Kivik är en del av ett samarbetsprojekt initierat av Pollinera Sverige som du kan läsa mer om på sidorna 12 och 13 i detta nummer av ÖM. Under veckan kommer det att finnas ett brett utbud av roliga och lärorika utomhusaktiviteter, som på ett inspirerande sätt lyfter fram pollinatörerna - vad de behöver för att trivas och vad vi alla kan bidra med.

Det fullständiga programmet hittar du på Pollinera Sveriges webbplats.

Kiviks Musteri

Fotoutställningen SURR! i samarbete med Pollinera Sverige, frågesport och kunskapsvandring. Barnen kan klä ut sig till små bin och surra runt bland äppelträden.

Naturskolan Österlen

Hela veckan hålls aktiviteter på temat pollinering för besökande skolklasser. På Stinas Café bredvid Naturskolan kan du låna ryggsäckar och upptäcka pollinatörernas värld eller spela humlebingo med hela familjen.

Naturum - Stenshuvuds nationalpark

Barnvandring - vårtecken, 15 maj klockan 10-11.

Vårblommevandring - pollinatörer, 16 maj klockan 10–11.30.

Världsbidagen - besök av LONA-pollinering och ÅGP, 20 maj.

Biologiska mångfaldens dag - guidad tur med Mikael Sörensson, ordförande i entomologiska sällskapet, om vilda bin, 22 maj klockan 10.00-11.30 samt klockan 13.00–14.30.

Humlespaning för barn, 23 maj klockan 10-11.

Naturum och Kiviks Musteri erbjuder även två vandringar som avgår från naturum klockan 10, möts av en guide vid musteriet klockan 11 och avrundas vid 11.30. ”Bland bin och blommor från naturum till musteri” ges fredagarna 14 och 21 maj.

Föranmälan krävs till alla ovanstående aktiviteter.

Ulriksdals trädgård

I den anrika parkträdgården visas kreativ användning av träd och död ved till byggen av ”follies”, portaler och rum i naturen som också skapar faunadepåer. Visning och föreläsning söndag 23 maj klockan 11.00. Phil Game, Pure Folly samt arborist Tim Astbo. Föranmälan krävs.

Östersken

Rundvandring med introduktion till projektet som har som mål att bevara vår biologiska mångfald och vårt kulturlandskap. Här visas bland annat hur gamla ekstammar blir bostäder för olika arter. Tider: Lördag 22 och söndag 23 maj klockan 11, 12, 14, och 15. Östersken i samarbete med Framtidens Natur & Kulturarv. Förbokning krävs.

Den engelska trädgården

Guidning med fokus på vilda och odlade växter som är extra bra för pollinerande insekter i Den engelska trädgården vid Svabesholm. Förutom perennplanteringarna kan man se två mindre ängar, en som är sådd och en gammal gräsmatta där den befintliga floran fått växa upp. Förboka guidning den 22 maj, klockan 11.30 och 14.30 eller gå runt i trädgården på egen hand tisdag-söndag, 11–17, entré.