1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Scoutläger

Annorlunda lägervecka väntar Sjöröds scouter

Mötesplatserna som brukar vara centrala under den årliga kårlägerveckan på Sjöröd har byggts bort, men det viktiga är att det blir en lägervecka - mot alla odds.
Sex kårer ryckte, under de två lägerveckornas första dag, in. När scoutkåren Gripen från Malmö rest vindskydd och tält, satte de raskt igång med att markera huggruta och bygga köksavdelning.
Foto: Hannah Andersson

Många andra scoutläger ställs in, men kårlägerveckan i Gyllebo blir av.

– Jag är stolt över att vi valde den svåra vägen, säger Lottie Sköld, lägerchef. Många andra lägerarrangörer chansade på att restriktionerna skulle mildras innan sommaren och planerade för läger som vanligt, medan vi redan i mars valde att slänga den färdiga planen för att börja om på en ny. Förutsättningarna skiljer sig så klart åt, men medan många andra scoutläger tvingats ställa in, kan vi genomföra vårt.

Exempel på anpassningar som gjorts för att kunna genomföra lägret enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att varje kår fått ett tydligt avgränsat byområde för max 50 personer, samt egna toaletter och egna vattenposter. Istället för att scouterna hämtar sin mat vid köket, körs den ut till byarna och man har ordnat en ambulerande kiosk.

Dessutom är programmet anpassat så att inga aktiviteter genomförs tillsammans med andra kårer.

– Istället för att skapa mötesplatser, har vi byggt bort dem. Det känns jättekonstigt, men alternativet hade varit att ställa in, så valet var enkelt, menar Lottie.

images4 bilder
enlarge
Kårlägervecka på Sjöröd

Att hålla distans mellan byområdena är inget bekymmer eftersom de ligger utspridda på Sjöröds 10 hektar stora område.

Gripen från Malmö är en av de första kårerna på plats.

– Lägret betyder mycket för våra ungdomar, så det känns fantastiskt att det blir av, säger Adam Arvidsson, scoutledare och distriktsordförande. All heder till lägerledningen som lagt ner ett stort arbete för att göra det möjligt.

Kanske blir det till och med så att erfarenheterna från årets läger kan vara till nytta i framtiden?

– Ombyggnaden av toaletterna tror jag blir permanent och känslan av att ingenting är omöjligt tar vi med oss! avslutar Lottie.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.