Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hälsa

Apotekarens bästa tips mot pollenbesvär

Pollenallergi har ökat stadigt under de senaste 20 åren och ungefär 30 procent av befolkningen lider av allergi. Vi har pratat med Annette Andersson på Apoteksgruppen Simrishamn kring vad man kan tänka på för att mota sina besvär.
Våren är en jobbig period för den som drabbats av pollenallergi. Annette Andersson på Apoteksgruppen Simrishamn ger råd kring medicinering.
Våren är en jobbig period för den som drabbats av pollenallergi. Annette Andersson på Apoteksgruppen Simrishamn ger råd kring medicinering.
Foto: Fredrik Ekblad

Våren och sommaren som annars är en källa till glädje för de allra flesta, kan vara en plåga för den som är pollenallergiker. Röda, kliande ögon, rinnsnuva och nysningar är vanliga när luften fylls av pollen.

– Om det är första gången du får symtom är det viktigt att skilja på allergi och förkylning. Vid förkylning brukar även symtom som halsont, tjock och gulgrön snuva och eller feber uppkomma. Dessutom är en förkylning betydligt kortare än allergi. Du ska använda helt olika läkemedel beroende på om du är förkyld eller allergisk, säger Annette Andersson.

– För lindriga till måttliga besvär kan man använda ögondroppar, antihistamintablett eller nässpray, beroende på om du får röda och kliande ögon eller snuva och nästäppa. Det är oftast bäst att börja med antihistaminer i tablettform som inte gör dig trött och därefter anpassa behandlingen utifrån dina symptom.

- Det finns två olika typer av ögondroppar och båda verkar ganska snabbt. Det finns däremot flera olika nässprayer mot pollenallergi. Nässpray som verkar snabbt, förebyggande eller en helt ny trippelverkande nässpray som inaktiverar pollen, skyddar näsan och eliminerar resterna. Nässpray med kortison är lämplig vid långvariga näsbesvär, men tänk på att det tar några dagar innan man får full effekt och man måste använda det regelbundet, berättar Annette.

Enligt Annette är vissa typer av nässpray lätta att bli beroende av och ska därför användas med måtta. Ett väldigt bra komplement till nässpray är att skölja näsan regelbundet med koksalt för att få bort allergener i nässlemhinnan. För de personer som har kraftigare pollenbesvär i både näsa och ögon är allergitabletter att rekommendera som används regelbundet.

- En del personer kan uppleva biverkningar av allergitabletter, till exempel trötthet eller dåsighet, och därför kan det vara värt att testa med ögondroppar eller nässpray innan man använder allergitabletter. För en kraftigare effekt av allergibehandlingen kan du även kombinera kortisonnässpray med allergitablett. Enklast är att fråga på sitt lokala apotek efter tabletter som är anpassade efter just sina egna behov, informerar Annette.

Tips hur man lindrar sina besvär på naturlig väg:

• Undvik helst att vädra och håll fönstren stängda.

• Torka tvätten inomhus.

• Ta för vana att skölj näsa och ögon med koksalt, när du varit ute.

• Skölj ur håret på kvällen.

• Byt örngott ofta.