unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Evenemang

Äpplet firas även om marknaden ställs in

Den traditionella Äppelmarknaden må vara inställd men företagare och verksamheter i Kivik vill ändå passa på att fira skördetiden genom att sätta äpplet i centrum.
Gun Svensson, Kiviks café och bageri och Henrik Nilsson, Buhres på Kivik, är två av företagarna i Kivik som vill bjuda besökarna på äppelupplevelser.
Gun Svensson, Kiviks café och bageri och Henrik Nilsson, Buhres på Kivik, är två av företagarna i Kivik som vill bjuda besökarna på äppelupplevelser.
Foto: Hannah Andersson

Äppelmarknaden är för första gången sedan starten 1988 inställd. Orsaken stavas covid-19. Folkhälsomyndighetens direktiv omöjliggör evenemanget i dess traditionella form men äppelveckorna, 26 september - 11 oktober, kommer ända att uppmärksammas. Av verksamheter i byn och digitalt på appelmarknaden.se.

Kiviks turism och Kiviks musteri har tillsammans tagit fram en folder med aktiviteter som pågår under äppelveckorna. Foldern finns att hämta på turistbyråer, caféer, restauranger och på Kivik turisms webbplats.

Två av företagarna i byn som vill bjuda besökarna på äppelupplevelser under framförallt den traditionella äppelhelgen, 26-27 september, är Gun Svensson på Kiviks café och bageri, och Henrik Nilsson, Buhres på Kivik.

– Det känns förstås tråkigt att Äppelmarknaden inte kan äga rum som den brukar, men det är det inget att göra åt, konstaterar Gun. Däremot är vi många verksamheter som håller öppet och på hösten är det så vackert i äppelodlingarna och omgivningarna kring Kivik, så det är väl värt att göra ett besök i byn.

– Jag har inte varit verksam i Kivik särskilt länge men har förstått att det finns en stark drivkraft i byn med målet att hålla bygden levande året om, säger Henrik Nilsson, Buhres på Kivik.

Just därför har Gun och Henrik bjudit in ÖM för att berätta hur de tillsammans med en rad andra företagare i Kiviks centrum tagit initiativet att hålla extra öppet, med erbjudanden och försäljning både inom- och utomhus, under äppelhelgen.

– Vi har pratat med Olivias hårvård, Lottens i Kivik, ICA Supermarket, Handelshuset Stärkan, Kiviks Restaurang & Pizzeria, Eva på Torget, Pelle P och Havängsbodarna. Det kommer att hända saker ända uppifrån Stärkan ner till Buhres och det har även tillkommit fler initiativ på andra håll i byn, berättar Gun. Tanken är att sprida ut aktiviteterna för att ge besökarna möjlighet att hålla avstånd.

Äpplet står i centrum när företag och verksamheter i Kivik bjuder in till aktiviteter, erbjudanden och smakupplevelser.
Äpplet står i centrum när företag och verksamheter i Kivik bjuder in till aktiviteter, erbjudanden och smakupplevelser.
Foto: Hannah Andersson

Temat är självklart äpplen.

– Vi på Kiviks café och bageri kommer att baka extra mycket gott av äpplen. Det kommer att stå bland annat äppelknyten, äppelbröd och äppelspettkaka på menyn. Dessutom kommer det att säljas marknadskarameller och popcornsstrutar i marknadsstånd utanför caféet, berättar Gun.

Även på Buhres kommer äpplet att synas på menyn.

– Vi kommer att erbjuda en helgens fisk inspirerad av äpplet och givetvis servera äppelkaka med vaniljsås, berättar Henrik. I butiken blir det fiskdamm för barnen och vi kommer att presentera en ny, spännande mustproducent.

Kiviks museum är en annan verksamhet som håller öppet både på lördagen och söndagen. Museibesökarna ges bland annat chansen att skapa sin egen äppeltavla med äppeltryck.

Men aktiviteterna begränsas inte bara till äppelhelgen. Museet ordnar flera guidade vandringar utspridda över äppelveckorna. Även Kiviks musteri bjuder in till en rad aktiviteter som exempelvis guidade turer, ciderprovning, skördetur och äppel-lekland för barnen.

Kiviks hotell erbjuder äppeldrömsscrub, Cake Cowboy countrymusik och Allé på Österlen bjuder in till smakfulla upplevelser.

En sammanställning av aktiviteter i Kivik med omnejd under äppelveckorna hittar du i foldern som finns att hämta, rykande färsk från tryckeriet.

Läs mer

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Glada barn på museet

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Sommaröppet på museet

Kivik

Sommaröppet på museet

Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.

Kiviksbygdens historiska försvar

Kivik

Kiviksbygdens historiska försvar

Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.

Smakfull vandring i Kivik

Kivik

Smakfull vandring i Kivik

Fredagen den 22 maj ges matvandringen ”Smaka på Kivik” i Kiviks museums regi. Deltagarna bjuds in till vandring i det vackra Kivikslandskapet med en avsmakningsmeny som avslut. Start vid museet klockan 11.00. Vandringen tar cirka 3 timmar. Kläder efter väder och rejäla skor rekommenderas. Minst 10 och max 15 deltagare, plats bokas i kontakt med museet.