GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hälsa

Arbetet med att undersöka ensamheten fortsätter

Socionom Bertil Jönsson arbetar vidare med projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun”. Nu har han kommit fram till kartläggningen av aktiviteter och den så viktiga matchningen.
Bertil Jönsson jobbar med projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun” med att kartlägga upplevelsen av ensamhet bland kommunens äldre, men även med att inventera vilka aktiviteter som erbjuds målgruppen i det lokala föreningslivet.
Bertil Jönsson jobbar med projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun” med att kartlägga upplevelsen av ensamhet bland kommunens äldre, men även med att inventera vilka aktiviteter som erbjuds målgruppen i det lokala föreningslivet.
Foto: Hannah Andersson

I november kunde du läsa i Österlenmagasinet om Bertil Jönssons arbete med att kartlägga upplevelsen av ensamhet bland kommunens äldre.

Ett halvt år har gått sedan vi sågs och coronapandemin är fortfarande ett hinder för Bertils möjlighet att fortsätta sina intervjuer med kommunens äldre, men det innebär på intet sätt att projektet stått på paus.

– Projektet stod till en början på tre ben - som nu har blivit fyra: efterfrågan hos målgruppen, kartläggning av vilka aktiviteter som erbjuds, hur dessa aktiviteter kan nå målgruppen och matchningen, berättar Bertil.

Intervjuerna har tillfälligt pausats på grund av pandemin. Arkivbild.
Intervjuerna har tillfälligt pausats på grund av pandemin. Arkivbild.
Foto: Sprisse Nilsson

När intervjuarbetet pausats har Bertil kunnat ta sig an frågeställningen om hur den upplevda ensamheten som finns hos målgruppen kan ”botas”.

– Vi har ett brett föreningsliv i kommunen och bestämde oss för att skicka ut en enkät för att undersöka vilka av föreningarna som erbjuder aktiviteter aktuella för projektets målgrupp. Det visade sig att de flesta av dem välkomnar äldre. Vi har även undersökt aktiviteternas tillgänglighet och blev glatt överraskade. Över 50 procent av föreningarna kan ta emot rullstolsburna personer. Glädjande var också att 20 procent av föreningarna som är aktuella för målgruppen kan tänka sig att erbjuda skjuts till aktiviteten och många av dem kan göra hembesök.

Men även om aktivitetsutbudet verkar vara brett så är en utmaning att nå ut med informationen till de äldre och framförallt att nå ”mörkertalet” av äldre som känner sig ensamma.

– En idé skulle kunna vara att skapa en digital plattform där aktiviteter som vänder sig till målgruppen kan kommuniceras. Då måste självklart aspekten om digitalt utanförskap tas i beaktande. Analoga vägar kan vara via anslagstavlor och annonsering i lokalpressen.

Bertil poängterar att matchnings- och förverkligandefasen av projektet är viktig.

– Hjälper vi de äldre, som idag känner sig ensamma, att bli delaktiga i samhället kan vi öka livskvaliteten och minska ohälsan, något som även kan generera en ekonomisk vinst på sikt. Man mår bättre och behöver då kanske mindre hjälp av hemtjänst och sjukvård.

Bertil har under året också, tillsammans med avdelningschef Annika Forsgren, utvecklat ett samarbete med Äldrehälsa - en förening i Stockholm som är en del av ett treårigt projekt finansierat av Allmänna arvsfonden.

– Vi har digitala möten varje månad, de är väldigt intresserade av vad vi gör och vi har haft möjlighet att ta del av deras arbete som omfattar utgivningen av en bok om ensamhet, studiecirklar och att undersöka nyttan av olika former av välfärdsteknik. Jag har även, tillsammans med Annika, deltagit i ”Generationsmöten”, en grupp med representanter från Region Skåne, fem skånska kommuner, de lokala studieförbunden och folkhögskolorna, ledd av Marie Cöster. Vi diskuterade just frågan om hur man kan nå ut till de äldre med aktiviteter som höjer livskvalitén och även om Maries projekt nu är avslutat har vi bildat en lokal grupp i Simrishamn om elva personer från olika förvaltningar, som kommer fortsätta att lyfta frågan.

– Vi har också en nära kontakt med föreningsrådet i Simrishamn som visar stort intresse. Nu i sommar planeras så kallade ”ljugarbänkar” att placeras ut i tätort och byar där det kommer ges tillfälle att utsatta dagar komma för att få sig en pratstund, en grillad korv och läsk. Allt för att skapa kontakt!