GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Årets höjdpunkt för julgransförsäljarna

Rödgran eller kungsgran? Köpa tidigt eller vänta till sista minuten? Oavsett hur kunderna resonerar står julgransförsäljarna redo inför årets rusch.
– Bästa tiden på året, tycker julgransförsäljaren Thomas Jeppsson. Om hunden Olga är intresserad av granar är oklart, men hon är helt klart familjens kelgris.
– Bästa tiden på året, tycker julgransförsäljaren Thomas Jeppsson. Om hunden Olga är intresserad av granar är oklart, men hon är helt klart familjens kelgris.
Foto: Torun Bortz

– Jag älskar granar och längtar efter det här hela året. För mig är det här jul, konstaterar Thomas Jeppsson och ler med hela ansiktet.

52 år har gått sedan hans far startade Jeppssons granar och Thomas har själv varit med i företaget nästan lika länge.

– Jag började gå i skogen med min far när jag var fem år.

Nu är det hemma på gårdsplanen i Gärsnäs som han ställt upp årets första julgranar till försäljning. Granarna, som huggs efter hand, kommer från odlingar i Östra Vemmerlöv och Sankt Olof.

Här finns både kungsgran och rödgran och de brukar vara ungefär lika populära.

– Men i år har jag för första gången ekologiska rödgranar, så jag tror att det blir ett uppsving för rödgranen, spår han.

Förklaringen till att han inte sålt några ekologiska granar tidigare är enkel:

– Det har inte funnits någon som odlat ekologiska granar.

Till skillnad från andra julgranar växer de ekologiska på skogsmark.

I år har han valt att inte stå på torget i Simrishamn utan har koncentrerat försäljningen till den egna gården. Istället har han utökat sortimentet med en del julrelaterade varor och visar även de profilprodukter för företag som han säljer under årets julgransfria månader.

I början av december drar julgransförsäljningen igång på allvar. Inspirerad av sin svärfar började Tommy Wahlgren odla granar på 1980-talet. Odlingen i Odenslund är nu på åtta hektar.
I början av december drar julgransförsäljningen igång på allvar. Inspirerad av sin svärfar började Tommy Wahlgren odla granar på 1980-talet. Odlingen i Odenslund är nu på åtta hektar.
Foto: Torun Bortz

– Det blir lite som när jag var barn, med gårdsförsäljning, konstaterar han.

Och det är fler som har granar i blodet. Ett par mil västerut, i Odenslund, har Thomas syster Agneta och svågern Tommy Wahlgren sin verksamhet. I början av 1980-talet började de plantera och sälja julgranar. Idag kommer alla granar från den åtta hektar stora odlingen intill den egna gården. Här finns träd i alla stadier: från nyplanterade grantussar till storvuxna med uppåt 20 årsringar.

Färdignätade granar i Gärsnäs, för den som vill göra ett snabbt val.
Färdignätade granar i Gärsnäs, för den som vill göra ett snabbt val.
Foto: Torun Bortz

En del granar skickas till återförsäljare, men en stor del säljs hemma på gården. Och vill man inte ha någon av granarna som de huggit i förväg kan man själv gå ut i odlingen och hugga sitt eget träd. På grund av pandemin har de i år valt att spara extra många granar till självhuggning.

– Det blir en utflykt att köra hit och hugga gran och jag tror att folk har ännu större behov än vanligt att komma ut, resonerar han.

Granmodet varierar år från år och påverkas en del av olika tips och trender som sprids via tidningar och tv-program. Tommy minns särskilt det året då Ernst i ett program som spelats in på sommaren använt lärkträd till en dekoration.

– Då kom folk hit och ville ha det istället för gran, säger han och ler.

En hel del blev besvikna när de fick lära sig att lärkträd tappar barren om vintern

Tommy Wahlgren upplever att rödgranen på senare år gått om kungsgranen i popularitet. För honom och hustrun är det också alltid en rödgran som gäller.

Betydelsefullt i sammanhanget.
Betydelsefullt i sammanhanget.
Foto: Torun Bortz

Man får väl förmoda att de öronmärker sin egen julgran innan de släpper in allmänheten i odlingen?

– Nej, vår egen gran kommer alltid i sista hand, säger han och skrattar.

Man ser knappt skogen för bara träd.
Man ser knappt skogen för bara träd.
Foto: Torun Bortz

Visste du detta om julgranar?

Drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar köpa sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark.
80 % av julgransmarknaden består av rödgran (vanlig gran). Det som importeras är framförallt ädelgran. Dessa siffror är en uppskattning gjord av Sydsveriges Julgran och Pyntegröntodlarförening.
Trender
• Självplock ökar som en trevlig, covid-säker familjeaktivitet.
• Svensk närodlad gran är hetast. De importerade som avverkas tidigare och kräver längre transporter tappar marknad.
• Trenden mot ädelgranar som exempelvis Kungsgran har kulminerat.
• Den vanliga rödgranen tar marknadsandelar igen. Tillbaka till originalet.
Tips när man väljer gran
• Titta på färgen som ska vara friskt grön.
• Se på grenarna. De skall peka uppåt inte hänga.
• Känn på vikten. En väldigt lätt gran kan ha torkat ut under lagring och transport.
• Välj rätt storlek. Den behöver inte vara perfekt runt om då den ofta står mot en vägg. Våga välja en udda gran med exempelvis två toppar, någon stor gren, etc. De blir ofta klassiker.
Tips för att granen inte ska barra
• Nytt snitt innan du tar in granen.
• Försiktig övergång från utomhusklimat till inomhusklimat.
• Vatten, vatten och vatten.
Källa: skogssverige.se