Årets höjdpunkt för julgransförsäljarna
– Jag älskar granar och längtar efter det här hela året. För mig är det här jul, konstaterar Thomas Jeppsson och ler med hela ansiktet.
52 år har gått sedan hans far startade Jeppssons granar och Thomas har själv varit med i företaget nästan lika länge.
– Jag började gå i skogen med min far när jag var fem år.
Nu är det hemma på gårdsplanen i Gärsnäs som han ställt upp årets första julgranar till försäljning. Granarna, som huggs efter hand, kommer från odlingar i Östra Vemmerlöv och Sankt Olof.
Här finns både kungsgran och rödgran och de brukar vara ungefär lika populära.
– Men i år har jag för första gången ekologiska rödgranar, så jag tror att det blir ett uppsving för rödgranen, spår han.
Förklaringen till att han inte sålt några ekologiska granar tidigare är enkel:
– Det har inte funnits någon som odlat ekologiska granar.
Till skillnad från andra julgranar växer de ekologiska på skogsmark.
I år har han valt att inte stå på torget i Simrishamn utan har koncentrerat försäljningen till den egna gården. Istället har han utökat sortimentet med en del julrelaterade varor och visar även de profilprodukter för företag som han säljer under årets julgransfria månader.
– Det blir lite som när jag var barn, med gårdsförsäljning, konstaterar han.
Och det är fler som har granar i blodet. Ett par mil västerut, i Odenslund, har Thomas syster Agneta och svågern Tommy Wahlgren sin verksamhet. I början av 1980-talet började de plantera och sälja julgranar. Idag kommer alla granar från den åtta hektar stora odlingen intill den egna gården. Här finns träd i alla stadier: från nyplanterade grantussar till storvuxna med uppåt 20 årsringar.
En del granar skickas till återförsäljare, men en stor del säljs hemma på gården. Och vill man inte ha någon av granarna som de huggit i förväg kan man själv gå ut i odlingen och hugga sitt eget träd. På grund av pandemin har de i år valt att spara extra många granar till självhuggning.
– Det blir en utflykt att köra hit och hugga gran och jag tror att folk har ännu större behov än vanligt att komma ut, resonerar han.
Granmodet varierar år från år och påverkas en del av olika tips och trender som sprids via tidningar och tv-program. Tommy minns särskilt det året då Ernst i ett program som spelats in på sommaren använt lärkträd till en dekoration.
– Då kom folk hit och ville ha det istället för gran, säger han och ler.
En hel del blev besvikna när de fick lära sig att lärkträd tappar barren om vintern
Tommy Wahlgren upplever att rödgranen på senare år gått om kungsgranen i popularitet. För honom och hustrun är det också alltid en rödgran som gäller.
Man får väl förmoda att de öronmärker sin egen julgran innan de släpper in allmänheten i odlingen?
– Nej, vår egen gran kommer alltid i sista hand, säger han och skrattar.
Visste du detta om julgranar?