Årets julöl gjord på humle från bryggarens trädgård
Hur ska en god julöl vara? Frågan är uppenbarligen inte lika harmlös som den låter. Bryggaren Joakim Andersson och delägaren Mikael Persson, vars farfar startade bryggeriet en gång i tiden, ler mot varandra.
– Där är vi tvärt emot varandra. Joakim vill gärna ha en öl med mycket humle och jag vill ha en lite sötare. För julen är söt, konstaterar Mikael Persson.
Som tur är har företaget både en vanlig öl och en IPA i sitt vintersortiment.
Det är bråda dagar på bryggeriet i Brösarp, dit produktionen flyttade från Ystad för fyra år sedan. Årets olika juldrycker ska framställas och dessutom har de öppet i den egna lilla butiken varje fredagseftermiddag fram till jul.
Som traditionen bjuder ändras recepten på julöl något år från år.
– Man kanske ändrar maltmängden, till exempel, Och vissa smaker kommer fram vid vissa temperaturer. Det är ett ständigt pågående arbete, förklarar Joakim Andersson.
Årets julöl är producerad med lokalodlad humle, så lokalodlad som den kan bli.
– Den kommer från min egen trädgård hemma i Tomelilla. Det tar sex till sju år innan humlen börjar ge skörd, så detta är första året, berättar Mikael Persson.
Nytt för i år är också en egen julmust, eller Österlenmust, som de valt att kalla den.
– Vi har fått hjälp med att producera den, men nästa år tillverkar vi den själva, säger Mikael Persson.
Ett recept som däremot aldrig förnyas är det på bryggeriets stående klassiker – svagdrickan. Det var dessutom med den som bryggeriets historia började på 1950-talet.
Den förr så vanliga måltidsdrycken har på senare tid upptäcks av allt fler.
– Intresset för svagdricka ökar och julen är den stora perioden, konstaterar Mikael Persson.