1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Utställning

Återbruk och åkerbruk i nya utställningar

Takao Momiyamas återbrukade plagg och tygstycken, varsamt lagade med den japanska sömnadstekniken sashiko möter just nu Gunnel Petterssons frågor om lokal livsmedelsproduktion och kultursorternas betydelse, på Österlens museum i Simrishamn.
Som ung student började Takao Momiyama att lappa sina plagg på samma sätt som hans mor gjorde när han var liten. Idag delar han med sig av kunskapen att laga med hjälp av sashiko i workshops och föreläsningar.
Foto: Hannah Andersson

Mottainai är ett japanskt uttryck med innebörden: slösa inte. Det är också namnet på den första av två nya utställningar som vi möter en trappa upp på Österlens museum i Simrishamn. Bakom utställningen står Takao Momiyama och inspirationen har han hämtat från sin barndom.

Takao växte upp på den japanska landsbygden.

– Min mamma lagade allt när vi var små, berättar Takao.

Men så tog konsumtionssamhället vid.

– Då blev det skamligt att bära lappat och lagat. I slutet av 60-talet brände mamma alla de gamla textilierna. Idag samlar jag varenda lagad trasa som jag hittar och betraktar dem som konsttycken, säger Takao och ler. Det mest bearbetade textilstycket jag har stött på bestod av tolv lager tyg.

Mottainai är ett begrepp som fått internationell uppmärksamhet på senare år och intresset för att lappa och laga håller på att växa sig stort. Även intresset för äldre sorters spannmål har börjat gro och museets gamla sädesria är en passande plats för den andra nya utställningen, som bland annat utgörs av tre lastlådor fyllda med bovete.

images6 bilder
enlarge
Nya utställningar på Österlens museum.

Gunnel Pettersson har drivit projektet Bovete på Österlen sedan 2010.

– Just nu håller vi på att installera en kvarn för att mala bovetet, en prototyp som skulle kunna skalas upp, berättar Gunnel.

Förutom möjligheten att köra ner händerna i pallkragarna med bovete får besökarna av utställningen Livs-medel del av film, bilder, odlingsråd, recept och inte minst texterna ur en skrift om örten från ett kulturhistoriskt perspektiv, kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion och kultursorternas betydelse.

Båda utställningarna visas fram till den 17 oktober.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.