unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Gemenskap

Återstart för uppskattat drop-in-café

Under våren tvingades Bergengrenska drop-in-café i Borrby göra uppehåll i verksamheten på grund av pandemin. Nu är de uppskattade träffarna igång igen.
Gunilla Ehrnborn stod för musiken och Lisbeth Nilsson för sången när det vankades melodikryss under Bergengrenska drop-in-café i församlingshemmet i Borrby förra torsdagen. Nästa café äger rum den 15 oktober klockan 14-16, då står det ”broderier från våra gömmor” på schemat.
Gunilla Ehrnborn stod för musiken och Lisbeth Nilsson för sången när det vankades melodikryss under Bergengrenska drop-in-café i församlingshemmet i Borrby förra torsdagen. Nästa café äger rum den 15 oktober klockan 14-16, då står det ”broderier från våra gömmor” på schemat.
Foto: Hannah Andersson

Det är tio eldsjälar som gör gemenskapen i församlingshemmet möjlig. De hjälps åt att ordna underhållning, baka, duka fint och förbereda för café i församlingshemmet varannan torsdag. När ÖM gästade drop-in-caféet förra torsdagen var det Gertrud Rosenqvist, Inger Wikström, Carita Gunnarsson, Pia Jönsson och Birgitta Persson som var på plats för att ordna höstträff på temat fred, med insamling till Världens barn.

– Det är snart tio år sedan vi körde igång med drop-in-caféerna, berättar Gertrud Rosenqvist. Jag var engagerad i kyrkorådet och under en visionsdag kom idén om att utveckla äldreverksamheten i församlingen upp. Inger Jönsson och Gunilla Söderberg gick, som representanter för Röda korset, en kurs på Bergengrenska och tillsammans startade kyrkan, kommunen och Röda korset drop-in-caféet. Senare kom även Sensus med som bidragsgivare. Vi startade med fyra träffar per termin och i början kom det bara en liten skara besökare. Sedan dess har caféet växt. När det inte är pandemitider lockar vi fullt hus. Då kör vi även hem och hämtar deltagare som har svårt för att själva ta sig till församlingshemmet.

4 bilder
Inger Wikström, Pia Jönsson, Birgitta Persson och Carita Gunnarsson i färd med att förbereda fikat som serveras till självkostnadspris när det är drop-in-café.
Septemberträffen bjöd på danskt tema. ”Då serverade vi dansk äppelkaka och dekorerade med flaggor som min syster från Bornholm ordnat” berättar Carita Gunnarsson (t.hö.). Foto: Privat
Berit Müller och Irene Edmund besöker gärna drop in caféet. ”Jag uppskattar att komma hit” säger Irene. ”Det är trevligt att gå hit för att prata och dricka kaffe” håller Berit med.
Vackert dukade bord på hösttemat.
enlarge

Caféerna är numera åtta till antalet per termin och varje träff bjuder, förutom trevlig gemenskap, också på underhållning.

Drop-in-caféet välkomnar vem som helst som är dagledig och träffarna betyder mycket för besökarna.

– En aktivitet av det här slaget piggar upp och ger dagen mening, säger Pia. Det är viktigt för att bryta ensamheten!

Och arrangörsgänget intygar att även de har stor glädje av träffarna.

– Det ger så mycket och är så roligt, säger Birgitta.

– Ja, för vi är ett så himla härligt gäng som ordnar detta, håller Inger med.

– Jag är alltid på lika gott humör när jag går härifrån, konstaterar Pia.