unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Ägarbyte

Baumgarten lämnar över till Ottersten

Med ett visst vemod, men också stor glädje, lämnar Marianne von Baumgarten Lindberg över sin älskade Barnens bokhandel till nya ägaren Hanna Ottersten. Som lovar att fortsätta sätta kvalitetslitteratur för barn högst på agendan.
Den 1 juli lämnade Marianne von Baumgarten Lindberg över Barnens bokhandel i Simrishamn till nya ägaren Hanna Ottersten. ”Jag kommer jobba för att butiken ska ha ett fortsatt brett utbud av bra böcker för alla, pussel, spel och kvalitetsleksaker” säger Hanna.
Den 1 juli lämnade Marianne von Baumgarten Lindberg över Barnens bokhandel i Simrishamn till nya ägaren Hanna Ottersten. ”Jag kommer jobba för att butiken ska ha ett fortsatt brett utbud av bra böcker för alla, pussel, spel och kvalitetsleksaker” säger Hanna.
Foto: Hannah Andersson

Marianne von Baumgarten Lindberghar levt sitt liv i barnlitteraturens tjänst och spelat en avgörande roll i spridningen av kvalitetsböcker för barn. Sin första barnbokhandel startade hon redan för 43 år sedan, då i Stockholm, och drev sedan bokhandlar i bland annat Linköping och Malmö innan hon öppnade Barnens bokhandel som en sommarbutik i Simrishamn på 80-talet. 2012 började Hanna Ottersten jobba för Marianne för första gången.

– Jag minns att jag redan då sa till Marianne att den dagen du känner dig redo att lämna över bokhandeln vill jag gärna ta över. Så det här känns förstås fantastiskt! säger en sprudlande glad Hanna.

– Och jag lämnar över till Hanna med stor tillförsikt, för jag vet att hon kommer fortsätta att driva bokhandeln på ett bra sätt, säger Marianne.

Många fysiska bokhandlar har det tufft idag med konkurrensen från webbhandeln och e-boken.

– Men jag tror på det här! säger Hanna. Det kommer alltid att finnas utrymme för den fysiska boken, för det ger oss så mycket att lämna skärmarna för en stund för att vända blad och njuta av illustrationerna i en bra bok.

3 bilder
Marianne kommer fortsätta att jobba med barnkultur genom sina uppdrag som redaktör för tidningen Opsis Barnkultur, rådgivare för Junibacken och sitt engagemang i Läsrörelsen.
I maj bjöd Barnens bokhandel in till ett uppskattat, coronaanpassat kalas för att fira Pippis 75-årsjubileum. Även Mumin firar jubileum i år, vilket kommer att firas i butiken till hösten.
Linda Törner med barnen Otto och Albin Westström brukar besöka Österlen varje sommar och passar då på att köpa lite ny sommarlovsläsning på Barnens bokhandel.
enlarge

Osökt glider samtalet in på betydelsen av att uppmuntra barn till läsning.

– Vikten av att ge barn tillgång till språket, genom att läsa för dem och uppmuntra dem att själva läsa, har blivit så uppmärksammat i media de senaste åren att jag tror att budskapet äntligen gått fram. Och det finns en bok för alla, det gäller bara att hitta rätt!

När coronarestriktionerna släpper vill Hanna bjuda in till aktiviteter som författarbesök och annat kul i butiken. Men först väntar en spännande sommar som nybliven barnbokhandlare.

Snabba frågor med Hanna Ottersten

Ålder: 38 år

Bor: Simrishamn

En ledig dag: Njuter jag av att göra precis vad jag känner för just då.

Läser just nu: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström och Berättelsen om Narnia.

Bästa barnboken: Nalle Puh av A. A. Milne

Bästa ungdomsboken: Hungerspelen av Suzanne Collins

Vem inspirerar dig? Min mamma!

Jag är stolt över: Mig själv och min familj.

Jag gillar: Varma sommarkvällar.

Jag ogillar: När kaffet råkar ta slut.

Kul att veta: Jag älskar bubbel och har lärt mig att sabrera.

Tre tips för att locka barn till läsning: Läs, läs, läs!